Děti z čínských aglomerací si léčí dýchací cesty v Karlově Studánce

Karlova Studánka – První děti z Číny dorazily na léčení do Horských lázní v Karlově Studánce. Celkem 80 desetiletých dětí přijelo ze dvou velkých průmyslových aglomerací Šanghaj a Tianjin, které jsou postižené špatným životním prostředím. V jesenických lázních se budou léčit s nemocemi dýchacích cest, alergiemi a astmatem.

Čínské děti si budou v České republice léčit dýchací cesty dva až tři týdny. Po příjezdu a aklimatizačním volnu prošly vstupními lékařskými prohlídkami, na základě kterých lékaři určí nejvhodnější léčbu. „Vstupní prohlídky potvrdily, že děti jsou u nás správně. Mají dýchací obtíže, trpí hlavně bronchitidami a astmatem,“ uvedla primářka lázní Jana Vlčková. Dodala, že děti budou v rámci léčby například inhalovat směs minerálních vod, která zvlhčí jejich dýchací cesty a usnadní jim vykašlávání. Dále je bude čekat především pohyb na zdravém horském vzduchu, dále třeba cvičení v bazénu, dechová cvičení a podobně.

Pilotní projekt platí česko-čínská obchodní komora

Jde o pilotní projekt podporovaný ministerstvem zdravotnictví a financovaný česko-čínskou obchodní komorou. „Věřím, že bude úspěšný a že bude pokračovat. V létě by mělo přijet dalších 120 dětí. Čína představuje z hlediska možných pacientů našich lázní obrovský potenciál. Dětí handicapovaných špatným ovzduším jsou tam miliony,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD. Dodal, že po ukončení pilotního programu by už pobyty měla hradit jen čínská strana. Cílem programu je především ekonomicky pozvednout tradiční české lázeňství a přilákat do nich novou klientelu.

Děti z provincie Šanghaj stráví v Karlově Studánce tři týdny, školáci z provincie Tianjin dva týdny. Celkem přijelo 79 dětí a s nimi 19 pedagogů a zdravotníků. Někteří dospělí umí anglicky, a tak se s personálem lázní domluví. Další tlumočnickou pomoc poskytují studenti čínštiny z Univerzity Palackého v Olomouci. Děti se během svého pobytu vedle léčení a výletů budou rovněž učit anglicky. „Měli jsme trochu obavy z komunikace, ale zatím vše probíhá velmi dobře. Děti jsou usměvavé a spokojené. A pochvalují si české jídlo. Snažili jsme se jim i trochu přizpůsobit. Nakoupili jsme rýžovary na přípravu rýže způsobem, na jaký jsou zvyklí,“ uvedl ředitel Horských lázní Karlova Studánka Radomír Maráček.