Další šance pro smíchovské betonové květináče - budou obložené dřevem

Kritizované betonové truhlíky se postupně můžou vrátit do ulic Prahy 5. Mají ale dostat nový vnější plášť - budou obložené dřevem a jejich součástí budou i lavičky. Rozhodla o tom radnice. Místo stromů v nich porostou okrasné květiny a keře. První dva květináče v nové podobě se objeví už za 14 dní u dětského hřiště Zapova. Ve smíchovských ulicích přitom zůstala od rozmístění v roce 2012 jen část těchto obřích betonových nádob. Některé museli odstranit jen zhruba čtvrt roku poté kvůli stížnostem občanů. Další část pak radnice nechala převézt jinam kvůli připomínkám památkářů.

Betonové květníky v původní podobě jsou v ulicích Svornosti, Plzeňská, Nádražní, Ostrovského, Strakonická, na Hořejším nábřeží a v lokalitě Lihovar. Žádost o dotaci na jejich nákup podala radnice Prahy 5 v roce 2010 pod vedením bývalého starosty Milana Jančíka. Současné vedení Prahy 5 plán na návrat truhlíků zdůvodňuje tím, že pro ně hledá nějaké využití. „Hledám řešení, jak je rehabilitovat, tedy jak je dostat obložené dřevem do veřejného prostoru. Tak, aby nedráždily naše spoluobčany,“ uvedl Jan Smetana (ČSSD), místostarosta Prahy 5.

Radnice počítá s tím, že obložení jednoho truhlíku dřevem vyjde na zhruba 35 tisíc korun - součástí ceny je i připevnění lavičky. Přesun květníku, který váží téměř dvacet tun a musí ho zvedat speciální jeřáb, vyjde na zhruba na 20 tisíc.

Archivní snímek z července 2012 – Hořejší nábřeží
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Místostarosta Prahy 5 Jan Smetana si myslí, že cena za obložení a přesun truhlíku je ve srovnání s cenou celého projektu, tedy s 22 miliony korun, nízká. Proto místostarosta předpokládá, že pokud nová podoba truhlíků ozvláštní veřejný prostor, že tyto dodatečné náklady občané budou akceptovat. 

S tím ale nesouhlasí opoziční zastupitel Lukáš Herold (ODS). Ten uvedl, že jakékoli hýbání či upravování květníků, které občané Prahy 5 nechtějí, představuje jen další náklady a vyhazování peněz daňových poplatníků.

Smíchovské betonové květináče

  • Celkem 245 květníků, na které se vztahuje dotace.
  • Je v nich 634 stromů a 1120 keřů.
  • Součástí projektu je i osazení protihlukových stěn na Barrandově.
  • Celkem bylo ve vybraných lokalitách vysázeno 2 180 ks dřevin.
  • Z památkové zóny bylo na základě rozhodnutí památkářů odstraněno 32 květníků.
  • Už předtím byly některé truhlíky, které překážely například chodcům nebo autům záchranářů, ze staré zástavby odvezeny.

Truhlíky vyšly Prahu 5 dosud na téměř 22 milionů korun. Část z těchto peněz by se městské části měla už brzy vrátit zpět z evropských dotací. Přibližně by to mělo být asi 14 milionů korun, a podle místostarosty Jana Smetany můžou peníze dorazit do měsíce. První dva květníky obložené dřevem budou u dětského hřiště Zapova, kde je také komunitní centrum pro seniory. Stěhovat se budou za 14 dní.

Místostarosta dodává, že pokud by květníky obložené dřevem chtěli dát na jakékoli náměstí nebo do historické lokality, nejprve by si vyřídili povolení od památkářů. „Musí být v souladu s charakterem veřejného prostoru a prostranství tak, aby nebyly rušivým prvkem, ale naopak aby prostor zlepšily,“ uvedl Jan Smetana (ČSSD), místostarosta Prahy 5.

Květníky se přesouvaly ve dvou vlnách

98 betonových květináčů z celkového počtu 245 umístila radnice Prahy 5 na památkově chráněných místech, aniž by s tím památkáři souhlasili. Magistrátnímu odboru památkové péče se to nelíbilo a udělil Praze 5 pokutu 147 tisíc korun. Radnice proto v roce 2013 nechala truhlíky ze sporných míst přemístit jinam. 

Problém byl konkrétně s květníky na Hořejším nábřeží a v ulicích Svornosti a Strakonická, které jsou součástí Pražské památkové rezervace (v případě nábřeží), resp. památkové zóny Smíchov (v případě ulic).

Ještě před stěhováním na popud památkářů se ale proti jiným truhlíkům ozvali nespokojení občané Smíchova, kterým překážely například na chodnících. Výhrady měli i řidiči záchranářských aut, hlavně sanitek. Květníky posloužily i recesistům - ti se v nich koupali v létě 2012 při takzvané Květináčové party. První vlna stěhování truhlíků proběhla ještě na podzim roku 2012. 

Smíchovské truhlíky budou obložené dřevem (zdroj: ČT24)