Louka na Pardubicku zfialověla divokými orchidejemi

Na louce nedaleko Hrobic na Pardubicku rozkvetly tisíce vzácných a chráněných druhů orchidejí. Pro ochránce přírody je to mimořádný nález. V takovém množství se vyskytují jen velmi zřídka.

Tisíce vzácných orchidejí divoce rozkvetly na Pardubicku (zdroj: ČT24)

Na louce u Hrobic ve velkém vykvetl vzácný druh orchidejí, a to prstnatec pleťový. Podle ochránců přírody naprostý unikát, i když na první pohled je to jen fialově zabarvená louka plná drobných kvítků. „Minimálně ve východních Čechách se není možné pokochat tak velkým počtem jedinců na tak malé ploše,“ uvedl Vlastimil Petřina z agentury ochrany přírody. V této přírodní rezervaci kdysi býval jeden z největších rybníků, teď se tam vyjímají tisíce těchto rostlin.

Prstnatec pleťový stejně jako další druhy orchidejí potřebuje k růstu půdní houby. O ideálních podmínkách svědčí i vzácné bílé květy. „Světlá barva je dána genetickou variabilitou druhu,“ doplnil Peřina. Převládá ale fialová barva, která už dlouho nevydrží. Zbývá ještě zhruba týden, než luční orchideje úplně odkvetou. Ochránci přírody doufají, že se louka zabarví do fialova i v příštím roce.

Intenzivní a náročná péče o krajinu na Pardubicku každopádně podle odborníků nese výsledky. O zdejší louku totiž dlouhodobě pečují dobrovolníci ze sdružení Krajina. Při kosení rákosů v mokřadech používají i vlastnoručně vyrobený vor.