Doplatky na bydlení odmítl další ostravský obvod v čele s Janáčkovou

Ostrava - Také radní ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky v čele se starostkou Lianou Janáčkovou se rozhodli využít nové pravomoci a nebudou lidem schvalovat žádosti o doplatky na bydlení. Po Bohumínu, severočeskému Sokolovu a centrálním ostravském obvodu Moravské Ostravě a Přívozu tak chtějí omezit byznys s ubytovnami. Doplatí na to lidé, kteří v nich bydlí.

Pavlína Včolková bydlí asi rok v jedné z pěti ubytoven v Ostravě - Mariánských Horách. V bytě o velikosti 46 metrů čtverečních bydlí s partnerem a tříletým synem. Předtím žila několik let v charitním domě. Teď na ubytovnu mít nebude. Nájemní byt je pro ni prý nedostupný, protože nemá peníze na kauci. V podobné situaci je dalších čtyři sta obyvatel této ubytovny. „Mám sice rodiče, ale k nim nemohu. Také mají děti a v jednopokojovém bytě nás nemůže být dvacet,“ říká Simona Cinová. „Není to vůči nám fér,“ zlobí se další obyvatelka ubytovny Petra Novosadová.

Desítky lidí z ubytovny šly za starostkou na jednání zastupitelstva

Desítky lidí, kteří se o postoji vedení obvodu Mariánské Hory a Hulváky dozvěděli z internetu, se snažilo téma doplatků otevřít na jednání zastupitelstva. Do zasedací místnosti bylo vpuštěno jen šest z nich. „Jestli máte problém, náš sociální odbor bude s vámi nadále pracovat. Faktem je, že se rada rozhodla, že doplatky dávat nebude,“ řekla Janáčková zvolená za Nezávislé ženě, která se jí ptala, proč má o doplatek přijít.

Přístup jednotlivých samospráv k doplatkům se zatím liší. Karviná a Český Těšín odmítli dávky přiznat lidem, kteří nemají ve městě trvalý pobyt a u ostatních budou vyžadovat bezdlužnost vůči městu. „Odmítnout doplatky plošně si netroufáme. Nechtěli bychom potkávat v parku nové bezdomovce,“ uvedl místostarosta Karviné Miroslav Hajdušík z KSČM. Na sociální šetření žadatelů z ubytoven přijali nového zaměstnance.

Ostravský obvod Moravská Ostrava a Přívoz už také rozhodl, že doplatky schvalovat nebude. Starostka Petra Bernfeldová argumentuje, podobně jako radní Mariánských Hor i Bohumína, že radě chybí k takovému rozhodování informace. Obce dostávají z úřadu práce jen jméno, adresu trvalého pobytu a datum narození žadatele. „Úřad práce ani náš sociální odbor nám nemůže poskytovat osobní údaje o sociální situaci žadatelů. Nemáme se tak o co opřít,“ vysvětlovala Bernfeldová z hnutí Ostravak.

Bohumín dostal spousty nových žádostí o byt

„Každá obec se rozhoduje podle svých podmínek. Někde ubytovny tíží více, někde méně. Některé obce nemají vlastní byty nebo mají spoustu prázdných bytů RPG a bojí se, že se do nich lidé z ubytoven přesunou,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha. Zdůraznil, že výhodou Bohumína je, že má dostatek vlastních bytů a může tak mít složení nájemníků pod kontrolou.

Postoj města k novele zákona o hmotné nouzi, která dala samosprávám od 1. května právo o doplatku na bydlení rozhodovat, Vícha obhajoval na sněmu starostů a primátorů Moravskoslezského kraje v Klimkovicích u Ostravy. Bohumínští radní jednomyslně a plošně doplatky odmítli jako první v zemi. „Dostal jsem dva nepříjemné maily. Jinak dostáváme hromadu žádostí o byt. Očekával jsem spíše zájem o práci, aby si žadatelé vydělali a mohli na ubytovnách zůstat,“ řekl Vícha.

Obec by měly zahájit s odmítnutými žadateli sociální práci

Jen krajská pobočka Úřadu práce v Ostravě odeslala městům a obcím Moravskoslezského kraje 2,5 tisíc žádostí obyvatel více než stovky ubytoven. Několik set žadatelů už má jistotu, že doplatky nedostane. Úřady práce mohou mimořádně vyplatit ještě tři dávky. Do té doby by si měli lidé najít nové bydlení, protože bez doplatku ubytovnu většina z nich nezaplatí.

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň uvedl, že obce, které doplatky lidem neschválí, by měli zahájit s žadateli sociální práci. „Ubytovny jsou pro ně často jediným řešením bydlení. V důsledku odebrání doplatků se může mnoho lidí dostat do závažných problémů,“ zdůraznil. Uvedl, že ministryně je připravena jednat se zástupci starostů o další úpravě zákona, případně o odejmutí pravomoci o doplatích rozhodovat.