Po problémech s vodou na Praze 6 se bude očkovat proti žloutence

Praha - Plošné očkování pro děti z pražských Dejvic a Bubenče proti žloutence typu A. Tak zní nové nařízení hygieniků, kteří nevyloučili, že by obyvatelům zmíněných čtvrtí, kteří pili kontaminovanou vodu z konce května, mohla hrozit nákaza zmíněné nemoci. Praktičtí lékaři budou od pátku zdarma očkovat děti od jednoho roku do 15 let. Avšak rodičům, kteří nenechají děti očkovat, žádný postih nehrozí.

Kontaminovaná voda z vodovodního řadu postihla asi 32 tisíc lidí, mezi nimi zhruba 4 tisíce dětí. Dospělí očkováni nebudou. Voda lidem způsobila střevní potíže, rozbory ukázaly koliformní bakterie a noroviry. Žloutenka přitom v žádném vzorku odhalena nebyla. Podle hlavního hygienika jde pouze o předběžnou opatrnost.

  • Šéf vakcinologů profesor Roman Prymula se nechal slyšet, že by očkování proti žloutence spíš nevyhlašoval. Není to chybou, ale je podle něj odborně „na hraně“.

Mimořádné očkování zaplatí stát, konkrétně ministerstvo zdravotnictví. „Očkování je zaměřeno na nejvíce ohroženou skupinu obyvatel vzhledem k její imunitě a chování,“ vysvětlil hygienik Vladimír Valenta. Očkování je podle Valenty povinné pro děti, které se vyskytovaly minulý týden v postižené oblasti Dejvic a Bubenče. „Nepředpokládám ale, že by ho bylo nutné vymáhat,“ dodal Valenta. Podle zástupkyně ředitele pražské hygienické stanice Zdeny Jágrové je mezi 4 tisíci dětmi v oblasti asi 2200 žáků základních škol, přibližně 860 předškoláků, kteří navštěvují mateřské školy, a zbytek jsou děti mladší.

Lékaře muselo kvůli špatné vodě vyhledat přes 2600 lidí a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) dosud obdržely 2166 žádostí o odškodnění. Tři stovky už odeslaly pojišťovně k vyřízení, ta jich uzavřela polovinu a na odškodném vyplatila 800 tisíc korun. Žádného žadatele dosud pojišťovna neodmítla.

Podle zástupkyně ředitele pražské hygienické stanice Zdeny Jágrové budou děti očkovat praktičtí lékaři pro děti a dorost, kterých je v oblasti 24. Rodiče mohou své potomky nechat očkovat také v ambulanci Zdravotního ústavu v Rumunské ulici v Praze 2.

Svolání krizového štábu s křížkem po funuse?

Vedení hlavního města Prahy na dnešek svolalo krizový štáb kvůli informacím kolem znečištění vody. Opoziční zastupitelé nečekali s kritikou a podotkli, že se koalice schází až týden poté, co byla krizová situace odvolána. „Je to naprosto k ničemu,“ řekl bývalý primátor, dnes opoziční zastupitel Tomáš Hudeček. Podle něj je to ukázka neschopnosti koalice složené z ANO, ČSSD a Trojkoalice.

Předseda pražské ODS svolání krizového štábu označil za „nejapný žertík“. "Měl se sejít v den, kdy se informace o kontaminované vodě objevily. Podle něj by se navíc město mělo zaměřit na smlouvy se společností Pražské vodovody a kanalizace (PVK), o jejichž výhodnosti se roky diskutuje.

„O svolání Krizového štábu hlavního města Prahy jsme rozhodli včera večer, hned v návaznosti poté, co se v médiích objevily informace o možném riziku onemocnění žloutenkou. Chceme občany informovat o skutečném stavu a zároveň chceme předejít panice,“ sdělila po jednání krizového štábu náměstkyně primátorky Eva Kislingerová.