Temelín ochránily „tři prsty smrti“

Temelín – Obranu proti fiktivnímu útoku na jadernou elektrárnu nacvičovali v Temelíně. Směřovalo na ni dopravní letadlo, jeho posádka s řízením letového provozu nekomunikovala. Letadlo proto zaměřily radary protiletadlového raketového pluku ze Strakonic a fiktivní útok byl odražen. Vojáci odrazili i druhý simulovaný útok malým dronem s výbušninou. Podle organizátorů šlo o první podobné cvičení na světě, které mohla sledovat média.

Fiktivní situace: Malý dopravní letoun ve výšce 500 metrů. Obsluha radiolokátoru ho ve vzduchu sleduje už zhruba 60 kilometrů. Na žádné výzvy pilot nereaguje. Obsluha proto dává pokyn k sestřelení. Dva raketové komplexy, slangově nazývané tři prsty smrti, míří na pilotní kabinu. Odpal ale je jen simulují. Podle přístrojů se cíl podařilo hned napoprvé zasáhnout.

A další fiktivní útok: Vojáci střelbou ze samopalů likvidují dron, který nese fiktivní výbušninu. „Při dnešních cenách je možné, že si toto zařízení může pořídit prakticky kdokoliv. Dron může nést výbušninu nebo kameru, která dokumentuje důležité objekty,“ řekl velitel oddílu protiletadlové raketové brigády ze Strakonic Petr Prskavec.

Perimetr protiletadlového pluku ze Strakonic byl ohraničen pěti kilometry žiletkového plotu. Strakonický pluk si k Temelínu přivezl zařízení pro odpalování raket, radary pro vyhledávání a zaměřování vzdušných cílů či komunikační systémy pro velení a řízení palby. Cvičení se účastnilo 200 vojáků.

Příjezdové cesty k elektrárně mezitím chrání vojáci a postupně je uzavírají i policisté. Policie při akci nacvičovala zajištění řidiče automobilu, který na jednom z kontrolních míst neposlouchal pokyny. Kvůli podezřelému zavazadlu ve voze na místě fiktivně zasahoval i pyrotechnik.

„Jaderná elektrárna Temelín náleží k objektům důležitým pro obranu státu, což znamená, že v případě jejího ohrožení může vláda rozhodnout o aktivaci určených prvků armády k zabezpečení ochrany a ostrahy,“ řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Jiří Baloun.

„Máme několik režimů a ten nejpřísnější je, že neprodyšně uzavřeme elektrárnu, a v nutných případech odstavíme i blok,“ uvedla Iva Kubáňová, ředitelka bezpečnosti elektráren ČEZ.

Armáda Temelín chrání i přímo ze vzduchu. Všechny lety sleduje a pokud by letadlo náhle vybočilo z koridoru a změnilo směr, do pěti minut jsou u elektrárny gripeny. Podle generála Jiřího Balouna by tam stíhačky byly dřív než letadlo, které neplánovaně odbočilo z trasy. 

Energetici společně s policií cvičí dvakrát ročně. Vojáci k elektrárně zamíří jednou za dva roky. 

Vojáci při cvičení chránili Temelín proti útoku (zdroj: ČT24)