Praha 6 žádá kvůli špatné vodě plošné odškodnění obyvatel

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) by měly odškodnit plošně všech 32 tisíc lidí z Dejvic a Bubenče, kteří byli v minulých dnech bez pitné vody. Navrhuje to vedení Prahy 6. Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) pak dodává, že by lidem měly být odpuštěny platby za vodu za celý měsíc.

„Plošné odškodnění by bylo rychlejší a zároveň by zabránilo případnému poškození dobrého jména společnosti PVK,“ uvedla zástupkyně starosty Petra Kolínská (SZ). Zatím Pražské vodovody a kanalizace odškodňují jen ty obyvatele, kteří vyhledali lékaře nebo předloží účtenku z lékárny. PVK evidují víc než 1300 žádostí o odškodnění, pouze 317 ale obsahuje všechny náležitosti. Firmy mohou na odškodnění dosáhnout tehdy, když předloží dokumenty o ušlém zisku, zatím tak od žádné ještě žádost o odškodnění nedorazila. O náhradách škody dnes radnice se společností jednala.

Firma PVK slíbila, že vodné a stočné nebude účtovat dva týdny. Starosta městské části, kam spadají Dejvice a Bubeneč, ale řekl, že firma by vodu lidem neměla účtovat celý měsíc. Jednat mají znovu příští pondělí. „My návrh Prahy 6 zvážíme a budeme se snažit najít kompromisní řešení,“ uvedl generální ředitel PVK Petr Mrkos. Firma bude kvůli odpuštěnému vodnému a stočnému v nejbližších dnech odečítat v oblasti vodoměry.

Bez pitné vody byli obyvatelé Prahy 6 od pondělí 25. května do čtvrtka 28. května. Náhradní zásobování zajišťovala PVK 60 cisternami. Praha 6 vozila pitnou vodu do škol a domů seniorů a poté ji začala zdarma rozdávat i obyvatelům. Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách. Vodovod v těchto místech navíc vede pod kanalizací, což je zakázáno. Městská část Praha 6 chce podat kvůli kontaminované vodě trestní oznámení na neznámého pachatele. Oznámení bude podáno kvůli podezření na spáchání trestného činu obecného ohrožení. „Měl jsem schůzku se zástupci policie a zítra jdu na služebnu vše sepsat,“ uvedl starosta.

Kolář (TOP 09): Chceme spíš plošné odškodnění (zdroj: ČT24)