Odvolaný ředitel pražské záchranky: Jsem obětí odborářské šikany

Odvolaný ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz považuje svůj náhlý konec v čele záchranářů za výsledek odborářské šikany. Prohlásil to na dnešní tiskové konferenci s tím, že hlavní město coby zřizovatel postupovalo nestandardně. Schwarz ve své funkci skončil tento týden po šestnácti letech.

„Nejsem si vědom žádného pochybení odborného ani manažerského,“ konstatoval na dnešní tiskové konferenci Schwarz. „Celou situaci hodnotím jednoznačně jako šikanu ze strany odborového svazu a odborářů, je to likvidace ředitele a možná nový trend v ČR, protože takto postupují odbory v některých nových institucích,“ dodal s odkazem na neklid v agentuře pro sociální začleňování.

  • "Odbory nejsou můj zaměstnavatel, takže šikana v uvozovkách. Ale postupy, celý průběh jednání a kroky, které odbory činily, jsou jednoznačně charakterem šikany neboli diskriminačního chování. Od začátku jsem byl veřejně dehonestován, pranýřován, nikdy odbory nepředložily jasné důkazy svých tvrzení a obvinění, že se porušují zákony. Audity koneckonců všechno vyvrátily," řekl v Interview ČT24 Zdeněk Schwarz.

Zhruba 10 minut Schwarz jednal s pražským radním pro zdravotnictví Radkem Lackem. Lacko podle svých slov chtěl jen Schwarzovi předat odvolání osobně, ten se na schůzce prý nedozvěděl nic nového. Přesné důvody svého odvolání tedy podle svých slov stále nezná. Výsledky auditu, který si nechal magistrát zpracovat, dostane v pondělí. Město během příštího týdne vypíše výběrové řízení na nového ředitele. Sám Schwarz zůstává jako lékař záchranné služby, do konkurzu se hlásit nechystá. Navíc si myslí, že jeho nástupce už je vybrán.

Schwarz označil Lacka za neschopného manažera

Radní hlavního města Schwarze odvolali v úterý, do čtvrtečního večera byl na služební cestě v Izraeli. Lacko odchod Schwarze odůvodnil tím, že ani ředitel, ani odboráři nebyli přístupni kompromisu a nechtěli přijmout mediátora, který by řešil vleklé spory uvnitř organizace. Audit podle něho zjistil dlouhodobé personální problémy. Výměna ředitele tak byla nejlepší cestou k uklidnění sporů.

Po odchodu Schwarze už více než rok volala část zaměstnanců a odbory. Letos v lednu vyhlásily stávkovou pohotovost, kterou podpořilo 170 z 450 zaměstnanců záchranné služby. Zaměstnanci si od loňského května stěžovali na špatné chování vedení záchranné služby. Ředitel pochybení opakovaně odmítl a svůj konec dnes označil mj. za mstu odboráře Daniela Horna, kterého převelel od letecké záchranky.

Horn, mluvčí Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, to odmítá. „Určitě to není moje osobní msta. Já se jen nebojím vystoupit z anonymity a myšlenky, které v sobě má většina zaměstnanců, prezentovat veřejnosti,“ prohlásil a odvolání označil za opodstatněné. Personální problémy prý řeší už přes rok a magistrátu opakovaně dodávali dokumenty a e-mailové konverzace, které měly ukázat negativní vztahy mezi Schwarzem a zaměstnanci.

„Snaha zastrašit zaměstnance, kteří nesouhlasí s názorem vedení, probíhala jak na úrovni jednotlivců, tak na úrovni kolektivní,“ uvedl. „V praxi se vyjadřoval nelichotivě. Přišel na schůzku zaměstnanců, tam jim řekl pár nelichotivých slov a že je rozpráší,“ doplnil místopředseda odborové organizace Karel Böhm. Schwarz to ale odmítá s tím, že je to lživé obvinění. „Jestli jsem měl s některými zaměstnanci v osobním kontaktu konflikt, tak to bylo velmi vzácně. Se zaměstnanci i ostatními komunikuji standardně, slušně, nejsem vulgární, tak jak je někdy prezentováno. Co se týká autoritativního řízení, jsem přísný a neodpouštím. V případě, že u některého zaměstnance bylo zjištěno požití alkoholu, tak dostal okamžitou výpověď,“ řekl. Audit podle něj nezpochybnil ani jeho autoritativní způsob řízení záchranné služby.

Vydáno pod