Stavbaři vrátili opravený Zelný trh Brňanům

Brno – Po více než roce mohou zase Brňané vkročit na Zelný trh. Náměstí v centru města prošlo velkou rekonstrukcí za 67,7 milionu korun. Hotovo mělo být už letos v lednu, oprava se nakonec o několik měsíců protáhla. Ne všichni jsou s výsledkem spokojení. „Vypadá to úplně stejně jako před rekonstrukcí, jen to bylo rok zavřené,“ myslí si architekt Petr Hurník. Už dnes by se na Zelný trh mohli vrátit první trhovci. Ti dali historickému náměstí jméno už v 15. století.

Nová dlažba, stromy, lavičky, ale i stánky. Zelný trh v Brně se dnes po rekonstrukci znovu otevřel. „Chceme, aby trh skutečně dostál své pověsti místa, kde by se měly nabízet výjimečné regionální produkty. Když tady lidi něco koupí, tak aby to bylo skutečně to, co si mysleli, že kupují,“ říká místostarostka Brna-středu Jasna Flamiková (Strana zelených). První trhovci by se na náměstí mohli vrátit už dnes.

Na Zelný trh se vejde celkem 106 stánků, zájemců ale bylo mnohem víc. Někteří prodejci si v poslední době stěžovali na slosování, v němž se prodejní místa přiřazovala. Flamiková kritiku odmítá. „Žádostí bylo opravdu hodně, takže jsme nemohli všechny uspokojit. Losování probíhalo pod dohledem notáře a bylo veřejné, řada trhovců při něm byla přítomná,“ tvrdí Flamiková.

Archeologické žně

Zelný trh se po opravě proměnil nejen v tržiště, ale i odpočinkovou zónu. Nachází se na něm i několik stromů, přestože tam zeleň dříve nebyla. Vznikly fontánky a byly doplněny lavičky, opravou prošla i historická kašna Parnas. Ne všichni jsou ale s rekonstrukcí náměstí zcela spokojení. „Vypadá to úplně stejně jako před rekonstrukcí, jen to bylo rok zavřené. Vlastně stačilo vyspravit několik děr, i když uznávám, že ta dlažba je krásně udělaná. Jinak si myslím, že je to hodně podobné,“ říká architekt Petr Hurník.

Zelný trh se po rekonstrukci otevřel (zdroj: ČT24)

Náměstí mělo být hotové už letos v lednu, nakonec se rekonstrukce o několik měsíců protáhla. Podle stavbařů ji zbrzdily práce archeologů. „V centru náměstí měl archeologický průzkum podle harmonogramu ve smlouvě trvat 10 dní, ve skutečnosti ale trval 112 dní,“ vysvětlil už dříve mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Pro archeology nicméně byla rekonstrukce historického náměstí příležitostí k jedinečným nálezům. Objevili tisíce historických předmětů, ale i kosterní pozůstatky pocházející nejspíš z doby bronzové. Pod povrchem náměstí se také skrývaly například základy masných krámů, brněnského pranýře, neznámých kašen, vodovodní štola k centrální kašně Parnas i sklep z přelomu středověku a novověku.

Podívejte se na historické nálezy ze Zelného trhu na fotografiích:

Historie Zelného trhu

Historické náměstí na starém Brně neslo v minulosti názvy: Horní trh, Vetešnický trh, Železný trh, Vlněný trh, Hrnčířský trh, Zelný trh, náměstí Sbratření, náměstí Císaře Viléma nebo náměstí 25. února. Pojmenování Zelný trh se poprvé objevuje v 15. století, ačkoliv tradice obchodů v této části města sahá až do 13. století. Přestože se názvy náměstí měnily v souvislosti s dobou a vládním režimem, Brňané jej nikdy nepřestali nazývat Zelným trhem.

Na náměstí si už ve středověku začala stavět domy bohatá šlechta a měšťané. Postupně se začaly objevovat i honosné paláce, například Ditrichštejnský palác, v němž dnes sídlí Moravské zemské muzeum.

Dominantou trhu se na konci 17. století stala barokní kašna Parnas podle návrhu Jana Bernarda Fischera z Erlachu. Původně tam stávala renesanční kašna. Přes Zelný trh pochodovala i vojska císaře Napoleona při jeho návštěvě Brna.