Praha odvolala Schwarze z čela záchranky. Vedl ji 16 let, ale příliš tvrdě

Pražští radní odvolali z funkce ředitele záchranné služby hlavního města Zdeňka Schwarze. Na postu skončí 30. června. Rozhodnutí padlo po vleklých sporech mezi vedením záchranky a zaměstnanci. Podle radního pro zdravotnictví Radka Lacka (ANO) vypíše Praha na funkci výběrové řízení. Schwarz je nyní v zahraničí, své odvolání proto okomentuje až v pátek. Postup vedení města kritizuje opoziční ODS.

„Rada hlavního města řeší situaci pražské záchranné služby od svého nástupu. V průběhu svého působení zjistila, že v organizaci nejsou vůči zaměstnancům vztahy ideální, a tak se rozhodla vypsat po 16 letech, kdy je ředitel ve funkci, nové výběrové řízení,“ uvedl Lacko na tiskové konferenci. Schwarzovi zároveň poděkoval za jeho dobrou práci pro záchranku.

Po odchodu ředitele volala už více než rok část zaměstnanců a tamní odbory. Letos v lednu vyhlásili dokonce stávkovou pohotovost, kterou podpořilo 170 ze 430 zaměstnanců. Záchranář a mluvčí odborového svazu Dominik Horn odůvodnil třetinovou podporu stávky takto: „Jsou zaměstnanci, kteří jsou loajální a velmi dobře placení. Pak je zhruba třetina zaměstnanců, kteří se bojí. My, kteří jsme se nebáli ozvat a vystoupit z anonymity, jsme za to byli postihováni.“ Jako příklad uvedl výhrůžky výpovědí nebo odebrání osobního příplatku. Odvolání Schwarze proto Horn přivítal: „Budeme se konečně moci nadechnout a svoji práci, kterou děláme rádi, dělat beze strachu, že nám hrozí výpověď.“

Daniel Horn: „Mám dobrý pocit z toho, že jsme uspěli. Že dovolání proběhlo v době ředitelovy dovolené, mi může být líto, ale je důležité, že proběhlo. Na fungování záchranky je množství pohledů, na venek fungovala a funguje skvěle, sanitky jezdí, záchranáři zachraňují. Může se to zdát jako zásluha ředitele, ale záchranku tvoří především lidé, kteří zachraňují životy.“

Záchranáři si stěžovali na přetížení a organizaci práce

Zaměstnanci si stěžovali na špatné chování vedení záchranky. Situace se vyhrotila poté, co dispečerky požádaly, aby jim byla proplácena celá 12hodinová směna včetně přestávky, protože ji nemají čas čerpat. Záchranáři si stěžovali také na to, že jsou přetěžováni, protože je jich málo. Vadily jim také změny ve složení posádek sanitek. „Řada záchranářů bohužel tlak neustála a někteří podali výpověď,“ poznamenal Horn.

Schwarz už dříve komentoval situaci slovy, že se skupina asi sta lidí snaží vytvořit problém, který neexistuje. Magistrát proto nechal kvůli stížnostem vypracovat v záchrance audit. Ten sice nedoporučil personální změny, ale konstatoval, že ředitel vede záchrannou službu autoritativně, což způsobuje špatnou pracovní atmosféru.

Bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se ale Schwarze zastal. „Za 16 let proměnil pražskou záchranku v naprosto moderní, špičkovou, evropskou záchrannou službu s vynikajícími dojezdovými časy a vybavením. Jako lékaři vnímáme, že záchranná služba funguje skutečně bezchybně. Z tohoto pohledu je odvolání pana Schwarze krok, který dobrý není,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi. O problémech se zaměstnanci Svoboda ví, primátor by je ale podle něj měl řešit jinak než tím, že se zbaví dobrého manažera. „Pro Prahu je to ztráta,“ dodal. Postup radních se nelíbí ani předsedovi pražské ODS Filipu Humplíkovi, který rozhodnutí označil za „personální devastaci“ a kritizoval i termín odvolání, kdy je Schwarz mimo republiku. Schwarz byl za ODS zvolený v roce 2008 do Senátu, svůj mandát ale loni neobhájil.

Vydáno pod