Karlovy Vary mají novou koalici: Mimo zůstali Karlovaráci

Karlovy Vary – Karlovarskou radnici vede ode dneška nová koalice. ANO a ČSSD se nakonec dohodli s KOA a z koalice vypadlo hnutí Karlovaráci. Nová koalice bude mít ve 35členném zastupitelstvu 21 hlasů – primátorem zůstává Petr Kulhánek z KOA. „Koaliční smlouva, která byla uzavřena, zahrnuje i koaliční program, který bude dopracován do 31. května,“ řekl zastupitelům Kulhánek.

Rada se rozšíří z devíti členů na 11 a primátor bude mít opět tři náměstky: jednoho z KOA, jednoho z ČSSD a jednoho z ANO.  

Na místo v radě dnes rezignovala Iveta Hejnová, která byla zvolená za ANO, jenže pak byla z hnutí vyloučena. Právě její místo v radě zahájilo krizi bývalé koalice. ANO ji po vyloučení z hnutí chtělo v radě nahradit, KOA ji naopak chtěla ponechat jako nezařazenou radní. K ANO se připojili Karlovaráci a obě strany vypověděly koaliční smlouvu.   

V následujících jednáních se dohodla nejprve široká koalice stran bez vítězné KOA, ale k překvapení Karlovaráků se nakonec ANO a ČSSD rozhodly uzavřít spojenectví s KOA. Nová koalice tak disponuje v 35členném zastupitelstvu 21 hlasy, včetně Hejnové, která požádala o vstup do zastupitelského klubu KOA.   

Do rady byl dnes nově zvolen Michal Riško (ČSSD), který bude mít jako náměstek na starosti městský majetek, sociální věci a městské společnosti. Noví radní budou také Pavel Adrejkiv (ANO), Zdeněk Míkovec a Richard Ullisch (oba za ČSSD) a Jan Klíma (KDU-ČSL).   

Náměstkyně Hana Zemanová (Karlovaráci), která byla dnes spolu s Josefem Märzem odvolaná z rady, řekla, že její hnutí nestupňovalo požadavky, jak to nová koalice nyní prezentuje. „Je to smyšlenka těch, kteří si potřebovali zdůvodnit, proč ukončit fungující spolupráci. Přála bych jim, aby jejich dané slovo znamenalo více než doposud, aby se nedozvěděli až z médií, že jsou vyloučeni z koalice, a aby se muži chovali jako muži, a nikoli jako zbabělci,“ shrnula Zemanová.   

V 35členném zastupitelstvu má KOA devět lidí, ANO nyní pět, ČSSD pět. KDU-ČSL kandidovala na společné kandidátce s hnutím O co jim jde?!, Piráty a Zelenými. Tato kandidátka získala tři mandáty, jeden z nich byl pro kandidáta Jana Klímu z KDU-ČSL.   

Mimo koalici jsou tak nyní Karlovaráci s pěti hlasy, zbytek O co jim jde?! se dvěma hlasy, KSČM se třemi zastupiteli, ALTERNATIVA a ODS, kteří mají po dvou zastupitelích.