Žižkov se po sedmdesáti letech změnil ve válečnou zónu

Čtyři stovky účastníků si připomněly Pražské povstání v komentované bojové ukázce. V ulicích Žižkova se tak znovu po sedmdesáti letech pohybovali příslušníci československého odboje, vojáci wehrmachtu, Rudé armády i vlasovci. U Havlíčkova náměstí vyrostly barikády a několik desítek minut tu po sobě střílely jednotlivé armády v rekonstrukci, do níž se zapojila i historická vojenská technika nebo plamenomet. Akci přihlížely stovky lidí včetně pamětníků konce války.

Vojenskou techniku, kterou organizátoři rekonstrukce použili při bitevní vřavě, si lidé mohli na Havlíčkově náměstí prohlédnout od pátečního poledne. Autentickému návratu v čase při sobotním napodobení bojů v pražských ulicích napomohla koordinace účastníků představení, ale i historické hlášení rozhlasu, různorodé dobové kostýmy i vylepené vyhlášky a názvy ulic v němčině, které dokreslovaly atmosféru května 1945.

„Bojovníků se zbraní v ruce v Praze bylo zhruba třicet tisíc Čechů, zhruba dvacet tisíc bylo tzv. vlasovců. Na stavbě barikád se podílely statisíce občanů Prahy. Objem materiálu, který bylo nutné přemístit, byl ohromný,“ přiblížil historik Tomáš Jakl.

"Z Pražského povstání se mi vybavuje Karlín, kde jsem byl spojkou mezi policií a vojenským velitelstvím a podával jsem zprávy o činnosti v Karlíně. My jsme byli tak drzí, že se nás s velitelem policie, poručíkem Poledníkem, seřadilo dvacet a šli jsme obsazovat karlínské kasárny, kde bylo čtyři sta vojáků. Chtěli jsme, aby se nám vzdali. Velitel, Rakušák, s námi mluvil česky. Řekl, že už čekají, že je Hitler kaput, a už koukají, aby byli pryč, takže složí složí zbraně a nebudou na nás střílet. Skutečně na dvoře složili zbraně," uvedl pamětník Eduard Marek.

Z dvou tisíc postavených barikád, které v květnu 1945 v Praze vyrostly, si pořadatelé rekonstrukce vystačili se dvěma, na nichž povstalci vzdorovali dobře vyzbrojeným nacistickým jednotkám. Návštěvníci akce pak mohli přihlížet dohodě o odchodu německých vojáků, na něž pražští povstalci při odjezdu pokřikovali, a následnému příjezdu sovětských jednotek. 

Prohlédněte si také fotografie použité historické vojenské techniky.