Situace v Brně byla bouřlivá, policie použila i slzný plyn

Brno - Asi 1500 až 2000 lidí se v Brně postavilo proti prvomájovému pochodu dvou set příznivců extremistické organizace Dělnická mládež. Zablokovali přístupové cesty na Malinovského náměstí, skandovali „Náckové ven z Brna“ a další podobná hesla. Policie nejdříve oba tábory oddělila, nasadila stovky těžkooděnců, jezdce na koních i vrtulník. Uskutečnilo se několik dalších pokusů o blokádu, které nakonec vyústily v Lidické ulici v tvrdou potyčku mezi policií a čelem blokády. Policie zadržela 57 lidí.

Podle organizátorů blokády policie opakovaně použila slzný plyn a gumové projektily bez předchozí výzvy. Zároveň ale připustili, že se dav zvláště v závěru akce vymknul kontrole. „Dav získal trochu vlastní dynamiku, dle našeho názoru to nezvládl antikonfliktní tým ani samotná policie,“ uvedl jeden z organizátorů blokády Václav Pecl. Domnívá se, že policie měla spíše rozpustit pochod Dělnické mládeže, protože mu nedokázala zajistit bezpečný průchod městem.

Pořadatelé akce Dělnické mládeže nazvané Evropo povstaň počítali s účastí asi 500 lidí, přišlo jich ale méně. Na náměstí Svobody, kde pochod začal, vystoupil předseda spřízněné Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas, mluvil o hordách imigrantů zaplavujících Evropu, kteří v ní zapalují obchody a škodí jejím obyvatelům. Podle svolavatelů blokády má Dělnická mládež evidentní napojení na neonacistické kruhy.

Když se pak pochod Dělnické mládeže poprvé přiblížil k blokádě u Malinovského náměstí, jeho svolavatel Erik Lamprecht trval na původní trase. Po několika desítkách minut se pochod vydal jinudy - po Kolišti, provázen pískáním lidí shromážděných na Malinovského náměstí. Organizátoři blokády pak dali pokyn k přeskupení a stovky lidí se pokusily v různých skupinách narušit pochod. Vždy se jim ale do cesty postavili těžkooděnci. Na Rooseveltově třídě využili policisté jako bariéru autobus MHD.

Nakonec se asi 150 lidem podařilo pochod znovu zastavit na rohu Koliště a Lidické ulice. Sedící demonstranty postupně odtáhli policisté, přišla však další skupina několika stovek lidí, kterou policie po chvíli otálení a neúspěšném pokusu vyjednávat vytlačila do Lidické ulice za pomocí jezdců na koních. Na tomto místě bylo zřejmě několik lidí zraněno.

Problémy pokračovaly i na další trase. Na náměstí Svobody čekalo na extrémisty asi sto jejich odpůrců. Policie mezi nimi vytvořila prostor pro průvod radikálů za pomoci jezdců na koních, kteří demonstrující vytlačili. Zhruba po třech hodinách celá akce skončila. Policejní hlídky budou ale v Brně hlídkovat na kritických místech až do rána, hrozí potyčky mezi skupinkami radikálů a jejich odpůrců.

Policie zadržela pět desítek lidí

Podle jihomoravského policejního ředitele Leoše Tržila bylo během zásahu zadrženo 57 lidí, v cele zůstává jeden člověk, a to kvůli vysoké hladině alkoholu v krvi. Dva policisté utrpěli při potyčkách lehká zranění. „Zákrok odpovídal bezpečnostní situaci. Lze jej hodnotit jako zdařilý,“ uvedl ředitel. Zajištění bezpečnosti na akci bylo podle něj organizačně náročné.

Policisté při zákrocích použili na jižní Moravě poprvé i nový technický prostředek - značkovač barvou. Nezpůsobuje zranění. Policista zasáhne při zákroku demonstranta, který porušuje zákon, projektilem ze značkovače. Jde o kuličku s barvou. Když se dav rozejde, může policie demonstranta podle barvou znečištěného oblečení najít.

Dělnická mládež je úzce propojena s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). V Brně se konalo v minulosti několik bouřlivých setkání radikálů, nejdramatičtější byly v letech 2008 a 2011. Druhé z nich skončilo stíháním členů vedení tehdejší Dělnické strany (DS) za jejich výroky. Dostali podmínky a pokuty. Následně Nejvyšší správní soud DS zrušil. Na její činnost navázala DSSS.

S pochodem Dělnické mládeže nesouhlasilo ani zastupitelstvo

V půli dubna na svém zasedání schválili zastupitelé města memorandum, ve kterém vyjadřují svůj nesouhlas s prvomájovým pochodem Dělnické mládeže. Někteří brněnští politici přišli podpořit dnešní blokádu i na Malinovského náměstí. „Je to nestoudná provokace, když ve dnech, kdy si připomínáme 70. výročí konce druhé světové válce, tak tady někteří pořádají akce, které se přímo odkazují na hesla, se kterými se Hitler ve 30. letech dostal k moci,“ uvedl náměstek primátora Martin Ander (SZ). Blokády se účastní i starosta městské části Brno-střed Martin Landa (Žít Brno).

Memorandum brněnského zastupitelstva

Zastupitelstvo města Brna nesouhlasí s plánovaným prvomájovým pochodem Dělnické mládeže. Tato organizace dlouhodobě spolupracuje s neonacistickou scénou a vyzývá k potlačování práv a svobod, na kterých stojí demokratická společnost.
Rovněž se staví proti základním právům národnostních a etnických menšin v České republice, což je pro nás nepřijatelné. Situace je vzhledem k 70. výročí konce druhé světové války a vítězství nad fašismem o to závažnější.
Tímto vyzýváme občany města Brna, zejména příslušníky národnostních menšin, proti kterým tato organizace pravidelně vystupuje, aby přišli pokojně vyjádřit svůj názor a dokázali, že Brno je otevřené a tolerantní a že nenávist a xenofobie v jeho ulicích nemají místo. Přijetí jasného stanoviska zastupitelstva města Brna považujeme vzhledem k probíhajícímu Roku smíření za zvláště důležité.

Zdroj: brno.cz