Reakce na tragédii v Brodu: Policejní hlídky v Hradci vozí v autě samopaly

Policie posiluje hlídky účinnějšími dlouhými zbraněmi. Třeba v Královéhradeckém kraji teď jezdí 26 hlídkových vozů, které mají v kufru zabudovaný trezor s německým samopalem Heckler & Koch. Hlídka má tak trvale k dispozici údernější zbraň, než je pouze pistole. Jde o reakci na nedávnou tragédii v Uherském Brodě, kdy střelec v restauraci postřílel osm lidí. Královéhradecká policie nebude jediná, i hlídky v ostatních krajích se podle policejního prezídia mohou dočkat dlouhých zbraní.

Dosud měli členové policejní hlídky k dispozici jako služební zbraň pro běžné situace jen pistoli. Teď se ale v ulicích obcí a měst v Královéhradeckém kraji pohybují policejní hlídky s mnohem účinnějšími a přesnějšími zbraněmi. Kromě pistole u pasu mají policisté ve voze trezor s takzvanou dlouhou zbraní - se samopalem. K němu má hlídka dva zásobníky. Jak uvedl policista Miroslav Tichý, kapacita zásobníku u samopalu je rozhodně větší než u služební pistole a navíc samopal ve srovnání s ní tolik „nekope“. A hlavně je mnohem přesnější. Samopal má stejnou ráži jako policejní pistole – 9 milimetrů.

Samopal HK MP5

Heckler & Koch MP5 (Maschinenpistole 5) je německý samopal vyvinutý v 60. letech 20. století. Zbraň je vybavená pevnou, sklopnou nebo vysouvací pažbou. 

  • délka s pažbou 680 mm
  • hmotnost 2,54 kg 
  • používá náboje ráže 9 mm Luger
  • zásobník na 15 nebo 30 nábojů
  • kadence 800 ran/min

MP5 používají prakticky všechny speciální jednotky po celém světě. Jeho hlavní výhodou je kompaktnost. Používá závěr uzamčený uzamykacími válečky, dosahuje vysoké přesnosti a spolehlivosti, ale použitý systém uzamknutí způsobuje vysokou výrobní náročnost a tím pádem i vysokou cenu zbraně. 

V současné době verze MP5A5 nahrazuje ve výstroji Policie ČR starší samopaly vzor 58. PČR má k dispozici MP5A5 v kombinaci se svítilnou a kolimátorem, v ráži Luger 9 mm, tedy stejná ráže, jako služební zbraně PČR ČZ 75 D compact.

Zdroj: Wikipedie

Expert na zbraně královéhradecké policie Přemysl Krátký uvedl, že samopal v základním nastavení střílí jedinou střelou. Umožňuje ale i nastavení na tři výstřely za sebou a nebo střelbu plnou dávkou. U Policie ČR se ale standardně používá jednoranová střelba. Na samopal se dá přidělat i další příslušenství - například taktická svítilna.

Kadence 800 ran za minutu je podle experta spíše teoretickým technickým parametrem. V reálu, pokud se střílí dávkou a mění se zásobníky, je možné s tímto samopalem vystřelit asi 120 až 130 střel za minutu. Oproti tomu z pistole je policista schopen za minutu vystřelit přibližně 60 nábojů. Přemysl Krátký dodal, že samopal tak může určitě zvýšit sebevědomí policisty, protože mu dává do ruky větší palebnou sílu. 

Samopal v kufru je samozřejmě na jednu stranu starost navíc. Na druhou stranu ale do kabin policejních aut může vnést větší pocit bezpečí a jistoty. Policista Miloš Cvejn například uvedl, že se hlídka už nemusí bát případného útočníka s dlouhou zbraní, protože mají k dispozici ekvivalentní zbraň. „V případě nutnosti budeme moci zákrok dotáhnout do úspěšného konce. Máme větší šanci,“ řekl Miloš Cvejn.

Policie v Královéhradeckém kraji zatím trezor se samopalem dala vybraným hlídkám ze svých stěžejních útvarů - z hlediska dojezdových časů. „Abychom všude v kraji byli schopni dorazit do deseti minut a mít vybavenou vycvičenou hlídku bez toho, že by se museli vracet na útvary pro neprůstřelné vesty a samopaly,“ vysvětlil koncepci Martin Červíček, krajský policejní ředitel.

Policii donutila posílit hlídky nedávná tragédie v Uherském Brodu, kdy střelec v restauraci zastřelil osm lidí. I podobná událost z Devínské Nové Vsi na Slovensku před pěti lety, kde rukou šíleného střelce zahynulo sedm lidí a 15 jich bylo zraněno. 

Mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán řekl, že celostátní projekt posílení hlídek dlouhými zbraněmi je rozpracovaný. Policejní prezidium s ním ale nejprve seznámí Bezpečnostní radu státu a vládu. Pak ho zveřejní. 

Policie v Královéhradeckém kraji dala hlídkám samopaly (zdroj: ČT24)