Vltavu v Lenoře nadále zdobí krytá dřevěná lávka, téměř se rozpadla

Lenora (Prachaticko) – Obec známá jako výchozí bod plaveb po Vltavě se již nemusí bát o svůj symbol – krytý dřevěný most. Historická konstrukce se rozpadala, vážně hrozilo i její zřícení. Jak před dvěma lety upozornila Česká televize, peníze na opravu neměla obec ani kraj, nepřispěla ani Česká národní banka, která krytý most umístila na zlatou minci.

Lenorskou rechli se podařilo zachránit (zdroj: ČT24)

Krytá dřevěná lávka čili rechle má novou šindelovou střechu, částečně opravený plášť i zpevněnou podlahu, lidé se tak již nemusí bát přecházet po mostě Vltavu. Potřebné tři miliony se podařilo získat z evropských fondů, ukázalo se, že oprava proběhla v nejvyšší čas. „Přežila první zatěžkávací zkoušku, kdy byla povodeň, teď sníh. Zdá se, že vše přečkala bez úhony,“ zdůraznila lenorská starostka Jaroslava Krnáková.

Budoucnost lenorské kryté lávky staré 150 let přitom ještě nedávno vypadala velmi pochmurně. „Tato památka mílovými kroky směřovala ke svému zániku,“ uvedl ředitel krajského odboru kultury Patrik Červák. O konstrukci se dvě desítky let nikdo nestaral a nikdo nechtěl přispět na jeho opravu. Nebylo divu, oficiálně nikomu nepatřila. Kraj a obec se nakonec rozhodly, že se pokusí o záchranu, neměly však peníze. Doufaly, že by s opravou mohla pomoci národní banka, která most vyobrazila na pamětní zlaté minci. Nic takového se však nestalo.

Peníze se podařilo sehnat až loni, kdy již byla konstrukce nahnilá, některé trámy ležely v řece a mnoho vodáků se bálo pod lávkou plout. Protože ji hniloba zasáhla celou, museli ji tesaři rozebrat. „Vícepráce se vyšplhaly téměř na milion korun,“ upozornila Andrea Zemánková ze společnosti G-Project, která připravuje žádosti o dotace.

Lenorská „rechle“, která je na seznamu chráněných památek, původně sloužila především ne jako lávka, ale jako stanice při plavbě dřeva. To se zde zachytávalo, počítalo a usměrňovalo před další plavbou k povltavským papírnám dále po proudu.