Po silném větru se v noci přidá sněžení, varují meteorologové

Praha – V Čechách má podle meteorologů v noci a ve čtvrtek vydatně sněžit. Na horách se budou tvořit sněhové jazyky, na jihozápadě republiky se budou v noci na čtvrtek a ve čtvrtek dopoledne tvořit už v polohách nad 500 metrů. Silný vítr má večer a v noci na čtvrtek postupně slábnout; během noci způsobily popadané stromy komplikace na železnici. Na Bruntálsku vykolejil brzy ráno vlak po nárazu do stromu, nikdo ale nebyl zraněn. Trať mezi Krnovem a Rýmařovem a také mezi Krnovem a Dětřichovem nad Bystřicí je neprůjezdná a jezdí tam náhradní autobusová doprava.

Silné sněžení lze podle ČHMÚ od dnešních devíti hodin večer do čtvrtka 21:00 očekávat ve většině českých krajů - výstraha platí pro Prahu a kraje Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Ústecký a Vysočinu. Výstraha před silným větrem se vztahuje na většinu českých a na moravské kraje do dnešních 21:00, pouze pro Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj až do čtvrtečních 21:00.

Sněhové jazyky se mohou tvořit už dnes odpoledne až do čtvrtka devíti večer, a to od poloh 800 metrů nad mořem. Od dnešních 21:00 do čtvrtečních 12:00 ale mohou vznikat už ve výšce od 500 metrů nad hladinou moře, a to ve Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském a Ústeckém kraji a na Vysočině.

Studio ČT o větru v Česku a varování hydrometeorlogů (zdroj: ČT24)

Na jihozápadě Čech se i během čtvrtka mohou přechodně vyskytnout nárazy větru o rychlosti až 90 kilometrů v hodině, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav v aktualizované výstraze.

Kvůli popadaným stromům nejezdí některé regionální vlaky

Mezi Branticemi a Miloticemi nad Opavou na Bruntálsku vykolejil brzy ráno osobní vlak, který narazil do spadlého stromu. Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala přesahuje škoda 200 tisíc korun. „Vlaku vykolejil první podvozek. Odklízení následků nehody zřejmě potrvá celé dopoledne,“ řekl Drápal.

V noci na dnešek popadaly stromy také na koleje v Plzeňském kraji. Jde o tratě mezi Domažlicemi a Planou u Mariánských Lázní a Horažďovicemi a Domažlicemi. V Pardubickém kraji je zastaven provoz mezi Moravskou Třebovou a Dzbelem a ve Středočeském kraji úsek mezi Kácovem a Ledečkem.   

Kromě toho zůstaly mimo provoz některé tratě po úterním silném větru. V Jihočeském kraji je to trasa mezi Rybníkem a Horním Dvořištěm a Českými Budějovicemi a Černým Křížem. Tam byly problémy i s náhradní autobusovou dopravou, protože ani silnice nebyly sjízdné. Jelikož vítr fouká dál, není podle mluvčí ČD Radky Pistoriusové možné jasně říct, kdy bude trať v provozu.  

V Královéhradeckém kraji byly ráno kvůli popadaným stromům uzavřené dvě silnice. Z Rychnovska jsou hlášeny sněhové přeháňky, místy se mohou tvořit sněhové jazyky. Ve vyšších polohách v Pardubickém kraji musejí řidiči počítat s rozbředlým sněhem na silnicích, zvláště v okolí Svitav, Moravské Třebové, Lanškrouna a Žamberka. V tunelu Hřebeč na Svitavsku uvízl kamion a vytvořila se dlouhá kolona vozidel. 

Počasí: Večer a zítra bude sněžit (zdroj: ČT24)

Meteorolog ČT Michal Žák:

„V tuto chvíli už vítr pomalu slábne, ale musíme počítat s tím, že i v průběhu dnešního dne se ještě stále budou vyskytovat nárazy mezi 15 a 25 metry za sekundu a na horách až 30 m/sec, což je kolem 110 km/hod. Budou se také vyskytovat časté přeháňky a v nich bude vítr přechodně zesilovat. Navíc nás dnes čeká i silné sněžení – v bouřkách se tak může přechodně snížit dohlednost tak výrazně, že se objeví tzv. bílá tma.“

Silný nárazový vítr od rána přidělává práci hasičům, policii, cestářům i energetikům také v Ústeckém kraji. Meteorologové upozorňují, že kromě větru musí řidiči ve vyšších polohách regionu počítat s náledím a sněhem.

Počasí ale nedělá potíže jen v Čechách, také na Šumpersku v Olomouckém kraji jsou uzavřeny dvě silnice. Tu mezi Lukavicemi a Bohuslavicemi zaplavila voda, cestu z Bohdíkova směrem na Horní Temenici zatarasily stromy.

Vítr dal zabrat také energetikům

Ve všech okresech Libereckého kraje platil odpoledne kalamitní stav, který v úterý večer vyhlásila kvůli vysoké poruchovosti elektrárenská společnost ČEZ. „Vítr se uklidňuje, poruch už nepřibývá a nám se postupně daří dodávky obnovovat,“ komentovala situaci s postupem dne mluvčí firmy pro severní Čechy Soňa Holingerová. Kalamitní stav vyhlásili energetici také v Karlovarském kraji. I tam se ale pracovníkům ČEZu podařilo většinu poruch uvést do normálu.

Hasiči v úterý likvidovali následky větru ve 2110 případech. Vyjížděli tak 14krát častěji, než je dlouhodobý průměr.

Od pondělí do středečního rána rána eviduje drážní inspekce 17 srážek vlaku se stromem, což je v tak krátkém čase neobvykl vysoké číslo.

Vítr a déšť poničily Lesům ČR 150 000 metrů krychlových dřeva

Současný silný vítr a deště se sněhem podle prvního odhadu poničily v lesích státního podniku Lesy České republiky asi 150 000 metrů krychlových dřevní hmoty. Postiženy jsou plošně všechny lesy ve správě podniku. Lidé by do lesů zasažených větrem a srážkami neměli vstupovat. Vichřice v tomto týdnu v Národním parku Šumava podle prvních odhadů poškodila více než 30 000 metrů krychlových dříví. Největší škody vznikly na Prášilsku a v lokalitě České Žleby.