RPG versus nájemník. Soud vyřešil spor o nájemné kompromisem

Ostrava - Krajský soud v Ostravě rozhodoval v odvolacím řízení spor mezi nájemníkem a společností RPG o výši nájemného. Z části dal za pravdu nájemníkovi z Karviné, kterého firma žalovala, protože od roku 2012 odmítl platit zvýšené nájemné. Zatímco okresní soud rozhodl o ceně za metr čtvereční ve prospěch nájemníka, odvolací senát nedal za pravdu ani jedné straně. Částku stanovil uprostřed.

Petr Kročil platil do roku 2012 společnosti RPG za třípokojový byt v Karviné tři a půl tisíce korun čistého nájmu. Když pronajímatel přišel se zdražením o patnáct set korun měsíčně, odmítl to. „Za celou dobu majitel do toho bytu nic neinvestoval, ani do domu. A měla by být zohledněna také lokalita, ve které žijeme,“ vysvětloval svůj postoj Petr Kročil.

Společnost RPG, která má v Moravskoslezském kraji 36 tisíc bývalých bytů OKD, podala žalobu na určení výše nájemného. Okresní soud dal za pravdu nájemníkovi. Podle verdiktu bylo v roce 2012 obvyklé nájemné v místě jeho bydliště 48 korun za metr čtvereční. Firma se odvolala. A dnes případ řešil Krajský soud v Ostravě. Odvolací senát předchozí rozhodnutí zrušil a dospěl k závěru, že adekvátní částka za sporný byt byla 60 korun za metr. RPG chtělo 70 korun.

Původní nájemné bytu Petra Kročila v Karviné bylo 3470 korun

RPG požadovalo 5124 korun

Krajský soud určil částku na 4099 korun

Petra Kročila rozhodnutí soudu nenadchlo. „Plyne z toho, že Okresní soud v Karviné je k ničemu, znalecké posudky taky. Je to jen vyhazování peněz,“ zlobil se.

Nájemník vyhrál v poměru 60 : 40

Podle předsedy sdružení nájemníků BytyOKD Romana Macháčka je to ale výsledek pozitivní. „Nájemník nakonec vyhrál v poměru 60 : 40. Vzhledem k tomu, kdo proti němu stojí, je to veliký úspěch,“ prohlásil Macháček, který přišel Kročila společně s dalšími nespokojenými nájemníky k soudu podpořit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Proti verdiktu je možné dovolání k nejvyššímu soudu. Mluvčí RPG Petr Handl řekl, že společnost další postup zváží. „Přečteme si především podrobné odůvodnění. Je možné, že podáme další žalobu na určení výše nájemného,“ řekl.

RPG se soudí s asi 20 nájemníky

Firma RPG začala nájemníkům zvyšovat ceny roku 2012, poté, co skončila státní regulace nájemného. „Máme 36 tisíc bytů, s drtivou většinou nájemníků jsme se dohodli na nových podmínkách, díky kterým můžeme do bytů více investovat, například do nových oken. Pouze asi dvacet případů skončilo u soudu,“ doplnil Handl.

Podle místopředsedy Sdružení nájemníků České republiky Jana Vozárika se o výši nájemného soudí zhruba stovka lidí. „Po ukončení regulace nájemného státem byly katastrofické předpovědi, že budou tisíce nebo stovky žalob, to se ale nepotvrdilo,“ řekl. Podobný spor jako v Karviné řešil například soud v Ústí nad Labem. Pronajímatel chtěl za meter čtvereční 78 korun, nájemce 51 korun. Soud dospěl k částce 56 korun.