Babiš trvá na převzetí lagun. Diamo by už tuto zakázku dělat nemělo, říká

Ostrava - Ministr financí Andrej Babiš trvá na tom, aby ministerstvo průmyslu a obchodu předalo jeho resortu problematickou ekologickou zakázku sanace ostravských ropných lagun. Babiš v Ostravě uvedl, že resorty mají kvůli tomu zásadní spor. „Státní podnik Diamo podle nás už tuto zakázku dělat nemá. Domnívám se, že ministerstvo financí je k tomu kompetentní a zvládlo by to lépe. Doufám, že o tom ministra Mládka přesvědčím,“ řekl.

Babiš kritizoval výběr sdružení Čistá Ostrava vedeného firmou Geosan, které v roce 2004 zakázku na odtěžení ropných lagun za několik miliard získalo. „Z průběhu zakázky plyne, že firma, která byla vybrána, nebyla ta správná. Ptám se, kde jsou miliardy, které dostala,“ táže se Andrej Babiš. Kritizoval, že Čistá Ostrava nedávno získala bez soutěže, formou jednacího řízení bez uveřejnění, na lagunách další zakázku za 818 milionů. „Podle našeho názoru je ta zakázka navíc předražená o 165 milionů. Psal jsem kvůli tomu ministrovi průmyslu několik dopisů a informoval jsem i premiéra,“ upozornil Babiš.

Babiš protestuje proti tomu, že Čistá Ostrava dostala další zakázku

Babiš řekl, že věří, že se s Janem Mládkem na předání zakázky dohodne. „Máme pod sebou 248 ekologických zakázek. Dříve byly tyto akce předmětem různých podivných kšeftů. My to ale děláme transparentně a za poloviční ceny. Myslím si, že zvládneme i laguny a předložíme obyvatelům také jiné možnosti zpracování odpadů,“ uvedl Babiš. Dodal, že jen firmy Čisté Ostravy získaly ekologické zakázky za 21 miliard korun. Jako příklad netransparentní akce zmínil sanaci areálu Škody Plzeň za více než deset miliard, kterou dostala právě skupina Geosan Group.

Podle původního projektu Čisté Ostravy už měly být kaly odtěžené a lokalita se měla měnit v lesopark. Sdružení firem se zavázalo kaly odtěžit a vyrobit z nich palivo pro elektrárny či cementárny. U části paliva, které stihla firma vyrobit, měla velké potíže s odbytem. Neúspěšně se o to snažila i v Polsku. V roce 2012 se přes protesty obyvatel a ekologických organizací začalo pálit v Čížkovicích na Litoměřicku. Hlavním důvodem zdržení likvidace lagun je podle Čisté Ostravy to, že v jedné z lagun zjistila navíc skoro 90 tisíc tun kalů. Těžba se zastavila v roce 2012 a od té doby stojí. Problémem je také nefunkční zařízení na dekontaminaci zeminy.

Na vytěžení nadbilančních odpadů bývalé rafinerie stát vypsal výběrové řízení. Mládek nedávno uvedl, že Čistá Ostrava už laguny těžit nebude, má ale dál pracovat na čištění odpadních vod. Ty se musí důsledně odčerpávat a sledovat, protože by podle expertů mohly ohrozit zdroje pitné vody v ostravské části Nová Ves. Stát vypíše také výběrové řízení na vyčištění zeminy. Kaly by měly podle posledního vyjádření ministra průmyslu zmizet v roce 2016, termín dokončení celé sanace odhadl na rok 2022. Babiš uvedl, že pokud ninisterstvo financí zakázku převezme, tyto termíny by měly zůstat zachovány.