Bývalá Schindlerova továrna už nebude tikající chemickou bombou

Areál někdejší továrny Oskara Schindlera v Brněnci na Svitavsku by mohl postupně zmizet z mapy ekologických zátěží. Stane se totiž pilotním projektem nového dotačního programu, který počítá s likvidací rizikových skladů a černých skládek. Chemickými látkami zamořený areál ohrožuje zdraví lidí už několik let. Nepomohly urgence úřadů ani pokuty.

Areál bývalé textilky ukrývá nebezpečný chemický koktejl, který není už roky nijak zabezpečený. „Je to tikající bomba nejen pro nás, ale zejména pro ty, kteří leží u řeky Svitavy pod námi,“ řekl ČT starosta Brněnce Blahoslav Kašpar (Nezávislí).

Volně uložené chemikálie teď nechá z areálu odvézt stát spolu s krajem. Pomůže s tím zvláštní dotační program. Uklidí se ale pouze jedy, což by mělo z programu ukrojit stovky tisíc korun. Pokud by se z fondu mělo platit vyčištění celého areálu, na jiné projekty by už příliš nezbylo. „To jsou řádově miliony, možná desítky až stovky milionů korun,“ podotkl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Podmínka dotace: Obce musí peníze za sanace vymáhat po původci znečištění

Šanci tak mají podle kraje i další rizikové skládky. Například v Boru u Skutče, kde v červnu 2011 hořely hromady pneumatik. Podle pravidel nového dotačního programu ale musejí obce peníze za sanace vymáhat po původci znečištění. „Tato podmínka tam musí zaznít. Ve chvíli, kdy by veřejná správa na sebe přebírala veškeré náklady, tak potom mám obavy, že by takových případů přibývalo jako hub po dešti,“ uvedl Netolický.

Požadavky obcí bude posuzovat Česká inspekce životního prostředí. O podrobnostech a podmínkách likvidace zátěží budou krajští úředníci tento týden jednat také v Praze. Podobných míst, kde leží různé množství nebezpečných odpadů, je totiž po celé republice skoro sedmdesát – nejvíc na Královéhradecku. Většinou jde o opuštěné průmyslové sklady, ke kterým se nehlásí jejich majitel nebo se neví, komu objekt patří, případně se vede delší soudní spor.

Dotační fond má k dispozici sto milionů korun. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) by se tak mohlo dostat na všech asi sedmsedát nejakutnějších míst. „Pokud by se ukázalo, že zdroje stačit nebudou, budeme hledat pro další léta nějaká řešení,“ dodal ministr.

Areál bývalé textilky vyčistí stát a kraj od jedů (zdroj: ČT24)