U Staroměstského náměstí vznikne z bytů hotel, nájemníci musí pryč

Praha – Z historických budov v okolí Staroměstského náměstí se stane rozsáhlý hotelový komplex. Desítky starousedlíků budou muset opustit své domy. Po více než dvaceti letech dostal developer všechna povolení ke stavbě v centru metropole. Do ostré kritiky se pustili památkáři.

Dům U Černého slunce v Celetné ulici je jeden z těch, který má být součástí hotelového komplexu mezi ulicemi Celetná, Kamzíkova a Želená. V domě U Černého slunce konkrétně žije 11 nájemníků. V domě strávili víc než dvacet let života a stěhovat se nechtějí. Nájemní smlouvu s magistrátem, který byty vlastní, mají uzavřenou na neurčito. Ovšem historický dům si od Prahy pronajímá soukromá firma AKROTERION. A ta ho chce přestavět na hotel.

Projekt nového hotelu
Zdroj: ČT24

„Hlavní město Praha plně zmocnilo společnost AKROTERION, aby jednala se současnými nájemci bytových i nebytových jednotek a v krajním případě je i případně odškodnila,“ uvedla Petra Hrubá, mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy. „Po dobu, než bude vydáno kolaudační rozhodnutí, a následně ještě pět let, společnost AKROTERION bude mít slevu na nájemném, přičemž je to jistá pojistka, aby došlo k realizaci původního záměru. A tato smlouva byla uzavřena v roce 1996,“ uvedla dále mluvčí Magistrátu Petr Hrubá s tím, že sleva na nájemném je ve výši 90 %. Petr Hrubá doplnila, že protože jsou smlouvy z roku 1996, nelze je už nějakým způsobem zpochybňovat.

Nájemnice jednoho z bytů v domě U Černého slunce Barbora Půtová ovšem s navrženou částkou, kterou by jí vyplatila firma AKROTERION, nesouhlasí: „Ta částka je směšná, kdybych na to přistoupila, tak si za to byt 3+1 v centru jednoznačně nekoupím, možná tak na Černém Mostě.“

Paní Půtová by ideálně chtěla odškodné nad pět milionů korun. Za byt 3+1, který obývá, totiž dostala původně navržené odstupné 2 900 000, což jí přijde směšné. Druhá možnost je získat magistrátní byt 2+1 nebo 3+1 v Praze 1.

A podobná je situace i v domech v ulicích Celetná, Železná a na Staroměstském náměstí. Nový hotel by se měl jmenovat U Sixtů a vznikne propojením celkem osmi historických budov.  

„Stavební odbor Prahy 1 vydal rozhodnutí o povolení přestavby bytového objektu v Celetné 8, a pak vydal druhé rozhodnutí, a to je o prodloužení lhůty dostavby toho bytu, kde má být hotel,“ uvedla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. „Všechna povolení, která mají mít, už k dispozici mají, takže záleží pouze na nich, kdy s opravou začnou,“ dodala Veronika Blažková. 

Vyjádření Jiřího Knopa ze společnosti AKROTERION, s. r. o.

"Projekt, připravovaný společností AKROTERION, s. r. o., spočívá v rekonstrukci osmi historických budov mezi ulicemi Celetná, Kamzíkova a Železná. Stavební povolení pro celý projekt jsou vydána. 

AKROTERION nyní intenzivně jedná s několika potenciálními hotelovými provozovateli s cílem přivést do Prahy jednoho z renomovaných mezinárodních operátorů. Protože jakýkoli zvolený provozovatel ještě může ovlivnit výslednou podobu projektu, nebyla stavba dosud zahájena a ani dispoziční parametry nejsou definitivní. Z tohoto důvodu se ke konkrétním otázkám nemůžeme vyjádřit."

Památkáři proti projektu dlouhodobě bojovali

Památkáři proti stavbě hotelu sice dlouhodobě bojovali a vydávali negativní stanoviska, přesto ale teď městská část Praha 1 stavební povolení vydala. A magistrát se projektem chlubí na svých webových stránkách.

„Celá ta historie je mimořádně nešťastná. Vlastně z jednoho nerozumného nebo dokonce hloupého rozhodnutí zcelit unikátní domy do hotelového komplexu nakonec vykrystalizovala kauza, která trvá desetiletí a která bohužel evidentně bude znamenat poškození těch domů, což mně jako výsledek přijde velmi, velmi smutné,“ uvedl Richard Biegel, ředitel Ústavu pro dějiny umění Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

„Vyčíslit cenu nedovedu, ale to jsou jedny z nejhonosnějších měšťanských domů na hlavní staropražské tepně. To znamená, že byly výstavné už ve středověku, pak prošly významnými úpravami v renesanci a v baroku. Byly obydlené čili se v nich dochovala spousta původních prvků. A tohle všechno bude poškozeno tím, že se uměle spojí do organismu, který vlastně o tu jejich původní podobu ani nestojí. Je to podle mého názoru v podstatě parazitování na historickém městě, těžko to můžu nazvat jinak. A myslím si, že jsme jako společnost trochu selhali, že vlastně přestože ten záměr byl přerušen, byla možnost nějakým způsobem do ní zasáhnout, tak stejně došlo k tomu, že se dům U Černého slunce zbavil nájemníků, že přišel o svůj přirozený život, a teď bude použit jako součást umělého komplexu. Je to prohra památkové péče,“ uvedl dále Richard Biegel.

Dům U Černého slunce
Zdroj: ČT24

Richard Biegel závěrem dodal, že přirozená obytná funkce domu s obchody v přízemí je pro dům vždycky nejlepší z hlediska udržitelnosti, z hlediska jeho přežití. „Protože se díky tomu zachovává jeho autenticita, spousta detailů, žije přirozeně. Centrum se v tuto chvíli vylidňuje, ztratilo obrovské procento obyvatel. Vzniklo z něj vlastně turistické ghetto a tohle jsou všechno zásahy, které to jenom dále potvrzují. No a z těch domů jsou ve finále sterilizované, vykastrované ruiny. To znamená, že je to vlastně něco, co se jenom tváří, že je městem, ale město to není,“ uzavřel Richard Biegel.

Podle opozice jsou smlouvy minimálně podivné 

Navíc podle opozice z Prahy 1 jsou smlouvy magistrátu se společností AKROTERION minimálně podivné. Za pronájem jednoho z domů inkasuje město 50 000 korun ročně. „Já se domnívám, že to není výhodné ekonomicky ani trochu, zvláště od chvíle, kdy byly učiněny dodatky v roce 2007 a investor má 90procentní slevu na nájmu. Kdyby domy byly klasicky obsazeny nájemníky, Magistrát by na tom vydělal mnohem víc,“ uvedla Kateřina Klasnová, zastupitelka Prahy 1.

Podle Klasnové je dalším problémem tohoto projektu případná devastace několika domů. „Je to unikátní komplex domů, který má gotické a někdy i románské základy, takže jejich propojení by skutečně ty domy zničilo. Národní památkový ústav je striktně proti. Má to ale rovinu i otázky vystěhování centra, což mě samozřejmě jako zastupitelku za městskou část Praha 1 trápí. Jsou to domy, jedny z mála, které jsou stále ještě obydleny v blízkosti Staroměstského náměstí,“ uvedla zastupitelka Prahy 1 Kateřina Klasnová.

Smlouvu na pronájem domů magistrát s firmou uzavřel až do roku 2081.

Obsazenost hotelů v centru Prahy podle Ondřeje Zajíce ze společnosti Labartt Hospitality

Jaká je obsazenost hotelů v centru Prahy?

Průměrná obsazenost hotelů v tříhvězdičkovém a pětihvězdičkovém standardu v roce 2014 dosáhla přibližně 71 procent, což je hodnota, kterou hotely dosahovaly v období před propuknutím hotelové krize, to je v období do roku 2007.

Má tedy další hotel šanci se v centru uživit?

My říkáme, že kvalitní hotelové projekty mají šanci. Samozřejmě, čím se hotel bude více odlišovat, případně bude nabízet něco víc, bude v centru, tak má šanci na úspěch.

U Staroměstského náměstí vznikne hotelový komplex (zdroj: ČT24)