Plán péče o Šumavu je nadobro minulostí, soud odmítl stížnost

Brno – Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost ministerstva životního prostředí proti zrušení plánu péče o Národní park Šumava. Ministerstvo vytvořilo plán pro roky 2014 až 2017, teď ho ale musí zrušit. To zkomplikuje čerpání evropských dotací na péči o šumavský národní park.

Schubert a Bláha o rozhodnutí NSS (zdroj: ČT24)

Plán péče stanovuje úkoly pro ochranu ekosystémů, rostlin a živočichů. Určuje formu péče o les či vzhled krajiny a formuje podmínky pro dopravu, turistiku a hospodaření na území parku. Šumavský národní park nový plán péče musí mít. Na jeho přijetí se vážou také evropské dotace.

Správa Národního parku Šumava proto nebude moci využít evropské finance na péči o krajinu, kosení luk, obnovu rašelinišť a mokřadů nebo ochranu některých druhů živočichů. ČTK to dnes řekl ředitel NP Šumava Pavel Hubený. Pokud by se projednávání nového plánu protahovalo víc než rok, mohlo by to zkomplikovat i život obcí a vlastníků pozemků. „Rok se to dá vydržet. Pochopitelně čím déle se bude doba prodlužovat, tak si příroda bude dělat víc, co chce. Většinou jsou tyto peníze určeny k tomu, aby se chování přírody brzdilo,“ řekl Hubený. 

Podle mluvčí ministerstva životního prostředí Petry Roubíčkové se zrušení plánu nijak nedotkne návštěvníků Šumavy. O zrušení plánu péče o Šumavu usilovaly obce, které si stěžovaly, že jim brání v rozvoji a omezuje obyvatele parku. Starosta Modravy a předseda Svazu obcí NP Šumava Antonín Schubert rozsudek přivítal. Dříve si stěžoval, že plán „zesložiťuje podmínky pro život lidí, kteří na Šumavě žijí a podnikají“. 

Vůči zrušenému plánu péče, který vznikl jako provizorium, měl výhrady i Jihočeský kraj, k žalobě se však nepřidal. Stejně tak o jeho zrušení neusilovali aktivisté, kterým ale rovněž plně nevyhovoval, ačkoli z opačných důvodů než obcím. Hnutí Duha si stěžovalo, že plán zmenšuje oblast ponechanou přírodě. Soudní rozhodnutí však aktivisté také kritizovali, podle Jaromíra Bláhy z hnutí uvádí park „do chaosu“.

Poté, co NSS zamítl ministerskou stížnost, nadále platí verdikt městského soudu, který rozhodl, že plán péče zasáhl do práv žalobců, tj. 21 šumavských obcí. Ministerstvu soud nařídil, aby zaplatilo náklady na řízení ve výši zhruba 56 tisíc korun a také pokračovalo v projednávání návrhu Plánu péče o Národní park Šumava na období od roku 2014 až do roku 2028, který schválila rada národního parku 20. června 2013. Podle Roubíčkové parková správa již začala pracovat na novém plánu, který by měl platit už příští rok.

„Jde nám o to, aby strategický dokument pamatoval na život, práci, žití a umírání lidí na Šumavě. Šumava je výjimečná mnohasetletým propojením života lidí s přírodou. To by si měli uvědomit ministerští úředníci“ prohlásil dnes Schubert směrem k ministerstvu, které se bude zabývat novým plánem péče. 

„Plán péče by měl stanovit harmonogram rozšiřování nejpřísněji chráněné zóny, vymezit ty oblasti bezlesí, kde se bude vykonávat extenzivní zemědělství, a ty, které se naopak ponechají přírodě. Měl by řešit péči o nejvzácnější druhy,“ říká o požadavcích hnutí Duha pro nový plán Jaromír Bláha.