Žižkovem prošel průvod „ve službách Kliniky“

Praha – Stovky lidí se dnes odpoledne zapojily do pochodu Prahou, aby podpořily využití bývalé polikliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově jako autonomního sociálně-kulturního centra Klinika.

Žižkovem prošel průvod "ve službách Kliniky" (zdroj: ČT24)

Ve dvě odpoledne se průvod, který podle organizátorů tvořilo šest stovek lidí, vydal ze Žižkova a zhruba po dvou hodinách dorazil na náměstí Jiřího z Poděbrad. Zde skončil koncertem. Akce bude večer pokračovat kulturním programem, například v klubech Podnik a Neone na Vltavské, v Dejvické Klubovně či v kavárně Potrvá.

Lidé v průvodu nesli hesla jako „Klinika pro zdravé město“ nebo „Jste-li nakaženi systémem, Klinika vás vyléčí“. Kromě podpory Kliniky chtěli pořadatelé poukázat také na dekriminalizaci squattingu a prázdné budovy, které by se mohly v zimě využívat. „Stát se chová velmi laxně k povinnostem vlastníků a skoro každou zimu zemře několik bezdomovců. Chceme ukázat na tento rozpor,“ řekla členka iniciativy Klinika Tereza Virtová.

Podle aktivistů vypadá jednání nadějně

Aktivisté objekt v Jeseniově ulici obsadili na konci listopadu, 9. prosince ho vyklidila policie. Mezitím i poté jednali s úřady, budova by ale měla být převedena na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Areál vlastní stát, spravuje ho prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

V objektu, který dříve obývali narkomani a bezdomovci, by chtěli aktivisté vybudovat autonomní sociální centrum. Bez státních dotací by chtěli provozovat nízkoprahový objekt, kde by se konaly přednášky, koncerty a promítání. Měla tam sídlit také například knihovna, lidová jídelna nebo svépomocná opravna.

Virtová nicméně tvrdí, že jednání s úřady vypadá nadějně. Dům podle ní byl sice původně přislíben GIBS. Před dvěma týdny se ale lidé z iniciativy údajně sešli se zástupci GIBS, ÚZSVM a ministrem financí Andrejem Babišem a otevřela se prý možnost, že by si inspekce našla jiný objekt. „Klinika je v obytné části a součástí parku Parukářka. Je to takový dům, který se moc nějaké instituci nehodí a mnohem víc by se hodil, kdyby ho mohla nějak využívat komunita,“ uvedla Virtová.

Budova bývalé polikliniky na Žižkově
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK