Vzácnou výzdobu Zbrašovských aragonitových jeskyní ohrožují plísně

Ostrava - Vzácnou výzdobu Zbrašovských aragonitových jeskyní v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku ohrožují plísně a bakterie. Napadají krystaly aragonitu, a to po celé délce návštěvní trasy. Jeskyňáři teď provádějí sanační postřik speciálním roztokem peroxidu vodíku.

Plísně napadají i jediný souvislý a velmi cenný aragonitový útvar - stropní skalní štít zvaný Opona v jeskyni Jurikův dóm, na kterém jsou jehlice velké až osm centimetrů. Podle vědců se mikroorganismy dostávají do jeskyní spolu s návštěvníky, kterých tato přírodní památka přitahuje velké množství.

„Při výkladu tady lidé stojí dost dlouho, přitom se z nich uvolňují drobné částečky prachu, textilních vláken, vlasů a kůže, které se zachycují na aragonitové výzdobě. Z toho pak vznikají houby a plísně,“ vysvětloval průvodce Slavomír Černý. Živnou půdou pro mikroorganismy je také stálá teplota a vysoká vlhkost. Na výzdobě se to projevuje mimo jiné červenohnědými skvrnami.

Účinnost a bezpečnost postřiku vědci zkoumali řadu let

Zaměstnanci nyní napadené plochy ošetřují speciálním roztokem peroxidu vodíku, který mikroby ničí a zároveň minerál vyběluje. Nejprve používají devítiprocentní směs a po pár hodinách ještě pětiprocentní. Nakonec aragonitové plochy omývají vodou. „Postup vychází z dlouholetých zkoušek, které se dělaly nejprve v laboratoři. Pak jsme zkušebně ošetřovali drobné plochy, abychom ověřili, že postup je bezpečný a nehrozí nežádoucí efekty,“ vysvětlovala vedoucí Zbrašovských aragonitových jeskyní Barbora Šimečková.

Zbrašovské aragonitové jeskyně
Zdroj: Ladislav Galgonek/ČTK

Plísně se v těchto jeskyních objevily už v minulosti. Geologové, mikrobiologové a další specialisté se problémem začali zabývat počátkem devadesátých let. Roku 2000 udělali detailní mikroskopickou analýzu vzácné aragonitové Opony. První pokus likvidovat mikroorganismy roztokem peroxidu vodíku provedli v roce 2004, v letech 2005 až 2006 následoval první celoplošný postřik, při kterém se potvrdila jeho účinnost a bezpečnost. Důležité bylo mimo jiné to, že peroxid vodíku se po krátké době mění v obyčejnou vodu. Vedení jeskyní také částečně odklonilo prohlídkovou trasu tak, aby lidé nestáli přímo pod cenným útvarem.

V současné době jsou Zbrašovské aragonitové jeskyně veřejnosti uzavřené. Prohlídky začnou opět na začátku února.

Zbrašovské aragonitové jeskyně

Jde o jedinečný jeskynní systém evropského významu, který vznikl současným působením atmosférických vod a teplých minerálních vod vystupujících z velkých hloubek ve vápencích. Unikátní výzdobu tvoří minerál aragonit, takzvané gejzírové stalagmity a kulovité sintrové povlaky připomínající koblihy. Nejnižší úrovně jeskyní jsou zaplněny plynem oxidem uhličitým. Jsou nejteplejšími jeskyněmi v republice s celoroční stálou teplotou 14 stupňů Celsia. Byly objeveny v roce 1912 a zpřístupněny jsou od roku 1926.

Vstupní budova
Zdroj: cs.wikipedia.org/Dobešová