Najde zchátralý hotel Vyšehrad v Českém Krumlově nového majitele?

Český Krumlov – Zchátralý českokrumlovský hotel Vyšehrad, který byl kdysi chloubou města, je na prodej. Radnice ho ale neodkoupí. Majitel rozsáhlý komplex z 60. let, který sloužil především k ubytování zahraničních hostů, nabízí za téměř 29 milionů korun. Cena je podle zastupitelů vysoká. Podle ankety, do které radnice zapojila obyvatele, patří teď hotel k nejvíce problematickým místům v Českém Krumlově.

Hlavní vchod bývalého hotelu je rozbitý a vstupní dveře chrání zamčená mříž. Recepci už hotel nemá, na zemi leží lahve, kolem jsou výkaly. Hlídky městské policie k hotelu přijíždějí každý den. Opakované kontroly odsud dokázaly dostat bezdomovce i uživatele drog. V okolí v době natáčení panoval klid: „Policie koná pravidelné prohlídky objektu a této části města a nezjišťuje žádné nedostatky a problémy,“ konstatovala Olga Kneiflová, mluvčí Městského úřadu Český Krumlov.

Z okna se na rozpadající hotel dívají obyvatelé pečovatelského domu. Stav se jim vůbec nelíbí. Podle ředitelky Ivany Ambrusové dům chátrá přímo před očima. 

Pohled od hotelu na historické centrum města
Zdroj: ČT24

Třípatrový komplex, ze kterého je podle místních nejkrásnější pohled na historické centrum Českého Krumlova, teď majitel nabídl městu k odkoupení. Chce za něj 29 milionů korun. Neuspěl: „Pro město to bylo příliš silné kafe, odmítli jsme tuto nabídku,“ popsal závěry prosincového zastupitelstva Josef Hermann (KDU-ČSL), místostarosta Českého Krumlova.

Podle ředitele realitní kanceláře Milana Černocha je částka 29 milionů v tuto chvíli nereálná: „Skutečná hodnota bude řádově určitě nižší, což by měl prokázat znalecký posudek,“ uvedl Milan Černoch.

Radnice teď bude s majitelem jednat o snížení ceny na necelých 10 milionů: „Jednání zatím neproběhla, pan starosta se chystá ta jednání učinit, ale určitě bude záležet na tom, jestli stávající vlastník bude ochoten zásadním způsobem tu nabídku změnit. Myslím si, že pokud se nebude pohybovat v třetinové výši, tak asi je obtížné o tom jednat,“ uvedl Josef Hermann (KDU-ČSL), místostarosta Českého Krumlova.

Podle místostarosty by se v případě, že by město hotel odkoupilo, nabízelo více variant budoucího využití: „Samozřejmě, nabízí se kromě komerčního využití, kde bychom asi fungovali jenom jako zprostředkovatelé, nabízí se i nějaký záměr v oblasti sociálního projektu,“ uvedl místostarosta Českého Krumlova.

Hotel nad městem stojí od roku 1969. Navrhl ho architekt Josef Opatřil, žák známého brněnského funkcionalistického architekta Bohuslava Fuchse. Opatřil navrhl celý hotel včetně vybavení. Hotel sloužil i k ubytování zahraničních hostů, byl chloubou města.

Do začátku 90. let se o hotel staral podnik Restaurace Kaplice. Prázdný je dvě desetiletí: „Je to tíživý problém v tom smyslu, že ten hotel tam takhle před zraky obyvatel chátrá víc než 10 let. A je to krásné místo. My jsme mysleli, když se to kdysi dostalo do prvních soukromých rukou, že se z toho stane zajímavý hotel, ale bohužel všechno padlo a všichni ti zájemci, kteří tam byli, ti vlastníci se nedostali k cíli. A dneska je to taková spíš ohyzda na krásném místě v Krumlově,“ uvedl místostarosta Josef Hermann.

Majitele se reportérovi ČT dnes kontaktovat nepodařilo. Podle radnice neplánuje ani opravu ani demolici. Zchátralý hotel chce prodat.  

Historii hotelu a jeho vybavení podrobně popisuje bakalářská práce Evy Jandové z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Filozofické fakulty, z roku 2013. Práce nese název „Hotel Vyšehrad v Českém Krumlově v souvislostech československé poválečné architektury“. Práce je v elektronické podobě k dispozici zde.

Zchátralý hotel Vyšehrad je na prodej (zdroj: ČT24)