Problémy se stavbou věžáků v pražských Malvazinkách pokračují

Praha – Stavbu dvou věžáků na Malvazinkách v Praze 5 provázejí spory tamních obyvatel se stavebníkem a místní radnicí už více než tři roky. Místní lidé se bouří, že stavební firma Geosan už několikrát porušila zákon, ale radnice vychází developerovi neustále vstříc. Před pár dny údajně bez povolení vykácel stromy.

Na kraji košířsko-motolského parku, kde mají vyrůst dva desetipatrové věžáky, firma Geosan koncem léta vykácela desítky stromů a dřevin, a porušila tím zákon. „Co tam bylo porušeno, bylo sankciováno stotisícovou pokutou plus náhradní výsadbou,“ konstatoval zástupce starosty Prahy 5 Petr Horák (ODS).

Starousedlíci před pár dny upozornili radnici i policii na další kácení, ke kterému stavebník neměl povolení. „Stavební povolení k silnici sice měli, ale ke kácení stromů ne,“ tvrdí jedna z obyvatelek Malvazinek Dana Boudová. Mluvčí Geosan group Martin Poláček však jakékoliv porušení zákona popírá: „Stromy se nacházely na soukromých pozemcích a my máme smlouvy s vlastníky těch pozemků, takže je to zcela v právním řádu.“

Vedoucí odboru životního prostředí Praha 5 Miroslav Kučera pro ČT24 potvrdil, že v současné době se případ šetří: „V případě, že by vlastníkem byly právnické osoby, jedná se o porušení zákona a bylo by třeba zahájit správní řízení.“

Místní obyvatelé proti stavbě věžáků vystupují už od roku 2004. Zatím se jim pouze podařilo oddálit termín dokončení. Podle původního projektu měly být oba domy dokončeny tento podzim, ale stavebník se dosud dostal jen k přípravě základů. „Je tam určitý koeficient zastavěnosti, který oni nedodrželi, což poté i přiznali. Výsledek je ale takový, že se tam s věžáky dál počítá,“ konstatuje jedna z obyvatelek Malvazinek Jaroslava Kroupová.

Poláček podotýká, že odvolání řešil pražský magistrát, který posléze stavební povolení potvrdil. Investor měl ještě před rozhodnutími odvolacích orgánů a soudů většinu bytů prodaných.