Tábor by rád postavil přes vlakové nádraží nový most

Tábor - Město Tábor chce postavit nový most přes nádraží. Se stavbou by se mělo začít již v lednu. Peníze však slíbil ministr financí pouze za předpokladu, že Tábor včas vyřídí povolení na demolici stávajícího mostu. Původní povolení krajský úřad kvůli nedostatkům zamítl.

Současnou lávku pro pěší a cyklisty chce město nahradit novým mostem i pro motoristy. Chybí mu však 160 milionů korun a navíc také patřičná povolení. Peníze Tábor dostane jen za předpokladu, že včas sežene nové povolení k demolici stávajícího přemostění. To původní krajský úřad zrušil. „Vydání klasického stavebního povolení územních řízení je věcí státní správy, ale přiznávám, že jsme hodně tlačeni časem,“ připouští starostka Tábora Hana Randová (ODS).

Město plánuje stavbu nového mostu sladit s výstavbou čtvrtého železničního koridoru. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) přislíbil státní dotaci: „Je potřeba najít způsob, jak tuto investici zajistit z centrálních prostředků.“ Podle zastupitelky Tábora Michaely Petrové (SZ) však městský úřad povolil něco, o čem neví, jak a proč má probíhat, a navíc to ani neoznámil účastníkům stavebního řízení. Místní lidé se stavbou nového mostu nesouhlasí. Obávají se prašnosti a zvýšeného hluku způsobeného větším provozem.

Vedení města je přesvědčeno, že potřebná povolení získá včas a stavbu nového mostu zahájí. Během ní budou obyvatele do centra města převážet náhradní autobusy. Most by měl začít sloužit koncem roku 2009.