Na Karlovarsku mají problémy s výkupem propanbutanových bomb

Karlovy Vary - Sdružení spotřebitelů tvrdí, že když karlovarští prodejci propanbutanových bomb odmítají prázdné láhve vykoupit zpět, porušují tím zákon. Prodejci s tím však nesouhlasí. Podle České obchodní inspekce záleží na tom, jestli má zákazník o nákupu doklad.

Sdružení českých spotřebitelů se rozhodlo situaci okolo vykupování prázdných propanbutanových lahví prověřit. Lidé se na sdružení obraceli s tím, že jim bez zálohových listů prodejci odmítají vykoupit prázdné propanbutanové láhve. „Došli jsme ke stejnému závěru jako naši zákazníci,“ potvrdil oblastní vedoucí Sdružení českých spotřebitelů Karlovy Vary Jan Poživil.

Zástupci společností, které plynové láhve prodávají, se brání, že jejich zboží není zálohované stejně jako například láhve od piva. Pokud zákazník doklad ztratí, některé společnosti se ho pokusí najít ve svých záznamech. To ale může trvat i 14 dní.

Zástupci sdružení spotřebitelů jsou přesvědčeni, že prodejci, kteří odmítnou zákazníkovi vykoupit láhev s tím, že k ní zákazník nemá doklad, nebo ji koupil u konkurence, nejednají správně. „Dochází k porušování evropské legislativy na úrovni ochrany spotřebitele,“ tvrdí Martin Odlevák, oblastní vedoucí Sdružení českých spotřebitelů Karlovy Vary. Česká obchodní inspekce Plzeň s tím ale nesouhlasí. Pokud spotřebitel doklad nemá, vymahatelné to podle jejího ředitele Milana Javorského není.

Česká asociace LPG přesto doporučuje, aby se prodejci snažili vyjít zákazníkům vstříc. „Pokud láhev na LPG není poškozená a vyhovuje podmínkám, za kterých mohla být prodána, pak by měla být distributorem LPG vykoupena na základě osobní dohody,“ domnívá se tajemník České Asociace LPG Alexandr Svoboda.

Zástupci Sdružení českých spotřebitelů v Karlových Varech si pro jistotu nechali zpracovat nezávislý právní rozbor. Jeho výsledky budou znát do konce ledna.