V Praze mizí šachtové kryty

Praha - Zloději kovů ukradnou každým rokem z pražských chodníků a ulic více než tisíc kanálových a šachtových krytů. Správcovským firmám může trvat i několik týdnů, než nebezpečnou díru zakryjí. K podobným případům nedochází jen v okrajových částech města, ale přímo v centru Prahy. Jedna odkrytá šachta je přímo před magistrátem.

Už měsíc a půl nemůže žádná městská firma přijít na to, komu patří půl metru hluboká otevřená vodovodní šachta u metra Národní třída před magistrátem. Nenašel se navíc nikdo, kdo by jí zakryl. Od října už v šachtě, na kterou občas někdo položí alespoň překližku, skončilo několik aut, převážně s poškozenou geometrií. „Snažil jsem se zaparkovat, najíždím na chodník a spadnul jsem do kanálu, jehož poklop někdo ukradl,“ svěřuje se řidič Petr Vítek

Technická správa komunikací tvrdí, že jí kulaté šachty nepatří. Stejně se k problému staví i Pražské vodovody a kanalizace. „Informovali jsme městskou policii, že zařízení není v našem provozování a nemáme k němu žádný právní vztah,“ odmítá odpovědnost vedoucí technického útvaru Pražských vodovodů a kanalizací Michal Vyskočil. „Doporučuji obrátit se na všechny možné subjekty, které jsou potencionálními vlastníky. Pokud bych se s nikým nedohodl, tak případně podat žalobu na všechny tyto subjekty,“ radí nezávislý právník Petr Hanyk.

Pražské služby před dvěma dny díru na pokyn Technické správy komunikací alespoň ohradily. Na náměstíčku před magistrátem fungují čtyři kamery za stovky tisíc korun, které jsou napojené na bezpečnostní systém města, přesto všem krádežím nedokáží zabránit. „Každou krádež, kterou zdokumentujeme, hlásíme policii jako trestný čin. Kritickými oblastmi jsou především Praha 9 a 10,“ popisuje situaci mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

V ulicích s malým provozem Technická správa komunikací litinová víka většinou nahrazuje gumovými. Roční náklady na opravy vycházejí jen tuto městskou společnost na dva miliony korun.