V Česku začala dopravní akce Zebra

Olomouc - V Česku odstartovala dopravněbezpečnostní akce s názvem Zebra. Dopravní policisté z celé republiky proto hlídkují v okolí škol a upozorňují žáky na to, jak se mají chovat na přechodech pro chodce. Také jim připomínají další možná rizika s spojená se silničním provozem. Sedmidenní projekt je ale zaměřen také na chování řidičů, kteří často zapomínají na povinnost před zebrou zastavit.

Frekventovanou Pasterovu ulici v Olomouci, kterou děti hojně využívají na cestě do školy, dnes hlídali dopravní policisté. Připomínali školákům, jak se mají poblíž vozovky chovat. Děti samotné hodnotily jejich nasazení v ulicích pozitivně. „Je to super, auta zastaví, když vidí policisty.“ „Je to určitě lepší, protože jinak auta jezdí mnohem rychleji,“ stěžuje si jeden ze studentů gymnázia. A přidávají se k němu další, kteří mají s bezohlednými řidiči podobné zkušenosti.

Mluvčí olomoucké policie Marta Vlachová vzpomíná na událost, ke které došlo na přechodu ve stejné ulici loni v únoru: „Došlo tu k dopravní nehodě, kdy byl sražen chodec, naštěstí došlo jen k lehkému zranění.“ Aby se podobné příběhy neopakovaly, vysvětlovali policisté žákům, jak mají správně přecházet silnici, přitom neblokovat dopravu a předcházet tak dopravním nehodám. Často se také stává, že do auta, které u přechodu zastaví, zezadu narazí jiné."

„Doporučujeme dětem, aby přecházely v hloučcích a aby se pořádně rozhlédly než do vozovky vstoupí,“ popisuje práci policistů Vlachová. Většina řidičů je podle Aleše Navrátila z tamního dopravního inspektorátu ohleduplných a ukázněných a snaží se chodce pouštět. „Najdou však se i tací, kteří se rozčilují, že je zdržujeme na cestě do práce,“ smutně dodává.