V Chrudimi chtějí zakázat výherní automaty

Chrudim - Majitelé restaurací a nočních barů v Chrudimi jsou v šoku. Radnice chce totiž vyhláškou zrušit provozování výherních automatů. Na Pardubicku to ale není první případ, kdy se město vydalo do boje proti gamblerství. Ve Vysokém Mýtě chtějí provoz výherních automatů zakázat v nočních hodinách. Ve Slatiňanech už podobná vyhláška existuje. Ve Skutči město výherní automaty zakázalo úplně. Takto radikálně chce zakročit i radnice v Chrudimi. Vedení radnice se při svém rozhodnutí opírá i o podporu občanů, kterým vadí hluk a nepořádek.

Proti tomuto záměru se postavili majitelé některých místních restaurací a barů. Tvrdí, že město ohrožuje jejich živnost. „Tady by to 85 % hospodských zavřelo, bez automatů by to rozhodně nešlo,“ argumentuje provozovatel nočních barů Tomáš Hendrych. Zároveň potvrdil, že si provozovatelé restaurací pořizují videoterminály, na které je radnice krátká. Zakázat je může pouze ministerstvo financí.

Tento fakt potvrzuje i chrudimský starosta Jan Čechovský. „Vyhláška se bude týkat pouze výherních automatů, protože my jiné automaty regulovat nemůžeme,“ přiznává omezené možnosti radnice. Podle majitelů barů a restaurací chystaná vyhláška městu nic nepřinese, naopak přijde o poplatky z jejich provozování. Chrudimská radnice však chce přesto vyhlášku prosadit s platností ještě do konce tohoto roku.