Vítr potrápil v Olomouckém kraji hasiče i řidiče

Olomouc - Padlé stromy, ale i utržené plechy či převrácený kamion má na svědomí silný vítr, který dnes zasáhl Olomoucký kraj. Kvůli větru museli do terénu vyrazit několikrát během dne i hasiči. Vítr zasáhl i Jeseníky. Podle tamních záchranářů však větší problémy nezpůsobuje i kvůli tomu, že je na horách minimum návštěvníků.

Kvůli větru museli hasiči zasahovat například v Moravském Berouně na Olomoucku. „Zajišťujeme nyní například střechu tamní základní školy, aby neuletěla. Podobně jsme tam jistili i střechu Národního domu,“ řekl operační důstojník olomouckých hasičů.

Na silný vítr doplatil i řidič kamionu na Šternbersku. „Vlivem poryvu větru se vůz položil na bok. Kamion byl naložen polystyrenem. Zatarasil půl cesty, doprava musela být v místě nehody odkloněna přes Bohuňovice,“ doplnil operační důstojník.

Hasiči vyráželi ven i kvůli spadlým stromům, například v Potštátu nebo ve Vésce. Řešili i utržené plechy ze střech, jako například ve Šternberku.

Silný vítr zasáhl i hřebeny jesenických hor. „Problémy však nezpůsobuje, na horách je pusto a prázdno. Není to tady totiž ani na pěší turistiku, ani na běžecké lyžování,“ řekl náčelník Horské služby v Jeseníkách Michal Klimeš. Návštěvníky, kteří přesto vyrazí do hor, nabádá k opatrnosti.

Silný vítr, který zasáhl Moravu i východní Čechy, má podle meteorologů vát do úterního večera. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu může vítr v nárazech dosáhnout síly 54 až 90 kilometrů za hodinu. Ve vyšších polohách by mohl překonat i stokilometrovou rychlost.