Pardubický kraj uspoří až 30 procent na energiích

Pardubice - Pardubický kraj bude letos společně se soukromými subjekty investovat do energetických úspor ve svých budovách. V minulých letech totiž přicházel kvůli vysokým tepelným ztrátám o miliony korun. Od příští topné sezony by se tak už situace měla změnit.

Desítky krajských zařízení v Pardubickém kraji jako jsou školy, nemocnice, jídelny nebo léčebné ústavy by měly v budoucnu na energiích uspořit až 30 procent. Modernizaci budov za 135 milionů korun, která v nich sníží spotřebu energií, zaplatí soukromé firmy. Kraj jim bude peníze splácet právě z uspořených peněz.

„Veřejný sektor ani Pardubický kraj nemá peněz nazbyt, a my jsme na základě provedených energetických auditů zjistili, že velké množství našich budov, které jsme zdědili a převzali od státu, nevyhovuje,“ odůvodnil rozhodnutí radní Ivo Toman. „Privátní sektor má spočítané, že se mu vyplatí investovat do našeho majetku. Náklady se mu po deset let budou vracet z uspořené energie. Pak už budou úspory naše,“ dodal Toman.

V letošním roce začnou firmy za 100 milionů korun opravovat 32 krajských zařízení. Kraj také vybral dalších 16 objektů, které opraví firmy vybrané veřejnou zakázkou v dalších letech. Společnosti do nich investují dalších 35 milionů korun.

Vysoké tepelné ztráty trápí například Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Pardubicích, která je rozdělena do tří budov. Hliníková okna profukují, některé učebny jsou vytápěny zbytečně hodně, jiné zase žalostně málo. „Nový systém by měl regulovat teplotu podle aktuálního stavu v učebnách a v místnostech,“ počítá ředitel SPŠE Pardubice Miroslav Zapletal.

Nových rozvodů tepla se dočkají také například ve Střední zemědělské škole Lanškroun, Průmyslové střední škole Letohrad nebo v odborném léčebném ústavu Albertinum v Žamberku, kde chce kraj investovat téměř 16 milionů korun do nové plynové teplovodní kotelny. „Příjmy, které máme od zdravotních pojišťoven, počítají s minimálními náklady a nějaké ztráty nikdo nekalkuluje,“ řekl ředitel ústavu Jiří Jireš. „Například na měřící přístroje jsme ještě měli peníze, ale na rozsáhlou modernizaci rozvodů tepla už ne,“ uzavřel Jireš.