V Olomouci byla otevřena první poradna v Česku pro zadlužené rodiny

Olomouc – Podporu, poradenství a pomoc – právě to nabídne lidem v tíživé finanční situaci poradna pro předlužené domácnosti. První kancelář tohoto druhu v České republice otevřelo občanské sdružení SPES v Olomouci. Třiatřicetiletý Marián splácí šest půjček. Podle vlastních slov je to hodně a nedá se to stíhat – navíc, když má člověk ženu na mateřské. Našel si proto druhé zaměstnání a stal se klientem úvěrové společnosti.

Příběh tohoto muže není ojedinělý. S dluhy se podle statistik potýká více než osmdesát procent českých domácností. Většina se jich přitom dostane do finančních potíží stejně jednoduše. „Pokud je člověk na sociálních dávkách a není schopen si najít práci, tak si z těch dávek ani nevytvoří rezervy, aby potom doplatil třeba čtyři až pět tisíc za elektřinu,“ poukázal ředitel sdružení Člověk v tísni Richard Kořínek.

Kateřina Dobrozemská, koordinátorka terénní sociální práce, sdělila, že klienty vedou k uvědomění si, že to jsou jejich závazky a ty stejně splácet musí. Pomáhají hledat takovou cestu, aby to bylo reálné. Právě olomoucká poradna teď má lidem ve finanční tísni pomoci. „Určitě jim nabízíme možnosti, jak hospodařit – děláme plány hospodaření domácnosti. Dále jim pomáháme zjistit, kolik dluhů vlastně mají,“ vysvětluje Andrea Běhálková z občanského sdružení SPES Olomouc.

Průhlednější smlouvy o půjčkách. Žádné odkazy složitě vysvětlované pod čarou. To vše by v budoucnu mohl ošetřit zákon. Miloslav Vlček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, naznačil, že zásadní by bylo, kdyby klient, který něco podepíše, věděl, kolik skutečně zaplatí.

Lidé ve finanční tísni mohou služeb nového poradenského centra využít bezplatně. Pro radu si sem mohou přijít vždy v pondělí a ve čtvrtek. Podle údajů České národní banky z konce letošního září se zadlužení českých domácností v srpnu opět zvýšilo. Ve srovnání se stejným měsícem minulého roku vzrostly dluhy zhruba o 157 miliard korun.