Libeňští zahrádkáři bojují o existenci

Praha - Zahrádkářská kolonie na Libeňském ostrově je opět v ohrožení. Před pěti lety ji spláchly povodně, dnes se jí chystá "spláchnout" pražský magistrát. I když se místním zahrádkářům podařilo kolonii po povodních obnovit, magistrát postupuje podle svého plánu - zrušit všechny zahrádkářské kolonie na území Prahy.

Zahrádkářská kolonie na Libeňském ostrově oslavila 80 let od svého založení. Místní lidé se ale bojí, že to bylo poslední výročí, které tady oslavili. Magistrát má už od povodní v roce 2002 jasno - zahrádky zde nebudou. „Zahrádkářská kolonie je v místě, kde jí kdykoliv může spláchnout voda a není to úplně nejšťastnější řešení,“ obhajuje rozhodnutí magistrátu starosta Prahy 8 Josef Nosek. „Dříve či později budou muset toto území opustit, protože bude začleněno do celoměstské zeleně a stane se parkem,“ odhaluje úmysly magistrátu náměstek primátora Pavel Klega.

Zahrádkářům se tyto plány nelíbí. „Magistrát od stolu plánuje něco, co všichni lidé vědí, že to tady nikdy nebude. Kdo tady v tom parku bude, možná feťáci,“ argumentuje zahrádkář Zdeněk Sommer. Pražská zastupitelka za Stranu zelených Petra Kolínská tvrdí, že náklady na zbudování parku budou rozhodně vyšší, než má teď město s touto zelení, která funguje a stojí Prahu minimum peněz.

Magistrát chce zahrádkářskou kolonii na Libeňském ostrově zlikvidovat do dvou let, místním lidem nabízí přestěhování jinam. Zahrádkáři však tvrdí, že už to nebude ono. Mnozí říkají, že pokud sem někdy město pošle bagry, budou muset do Vltavy shrnout i je.