Rozšíření Temelína má na jihu Čech politickou podporu

České Budějovice - Dostavba Temelína má na jihu Čech mezi politiky podporu. Se stavbou dalších jaderných bloků souhlasí většina lídrů stran, kteří budou letos usilovat o křesla v zastupitelstvu jihočeského kraje. Proti dostavbě jsou jen zelení. Právě kraj může změnit územní plán a významně zasáhnout do stavebního řízení.

Změna územního plánu jihočeského kraje, posouzení vlivu na životní prostředí, stavební povolení. To je jen neúplných výčet podmínek, které bude muset ČEZ splnit, pokud politici řeknou ano stavbě dalších dvou jaderných bloků v Temelíně. S první z nich bude ale mít překvapivě snazší práci, než například ekologičtí aktivisté očekávali. „Jsme připraveni podpořit projednávání těchto změn v zastupitelstvu Jihočeského kraje,“ říká hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník. „My se nebráníme, nicméně musí to mít určité kultivované podmínky,“ potvrzuje vicehejtman Jihočeského kraje Vladimír Pavelka.  
 
A stejné podmíněné ano říkají i sociální demokraté a komunisté. „Naše energetické potřeby nám skutečně může zajistit pouze jaderná energetika. Musí z toho však plynout určité výhody pro obyvatele Jihočeského kraje,“ přitakává člen ČSSD a starosta Nové Bystřice Jiří Zimola. „V našem politickém programu je zajištění energetické bezpečnosti,“ dodává předseda KSČM Vojtěch Filip.

Úplně jiná situace by ale nastala v případě, že by v radě kraje byli zelení. „Budeme vystupovat proti takové případné změně. Kdybychom uvažovali o účasti v radě, v koalici, tak by to byla patrně jedna z našich podmínek," naznačuje Jiří Guth ze Strany zelených.
 
O dostavbě Temelína musí rozhodnout vláda. Ta současná je vázána právě koaliční smlouvou, která něco podobného jednoznačně zakazuje. Jenže - jen papírová příprava takové stavby trvá několik let a ČEZ chce být připraven. Diskuze o jaderných zdrojích sílí a už další vláda se k nim může přiklonit. „Těší nás, že jaderná energetika má podporu mezi jihočeskými politiky. Na druhé straně pro její další rozvoj je klíčové rozhodnutí majoritního vlastníka společnosti ČEZ, kterým je stát,“ prezentuje stanovisko temelínské elektrárny její mluvčí Marek Sviták.    
 
Možná už letos učiní představitelé ČEZ i druhý zásadní krok. Uvažují o tom, že by už letos zahájili proces EIA, to je posuzování vlivu případné stavby na životní prostředí.