V Českých Budějovicích vzniká město ve městě

České Budějovice - Jihočeská univerzita zveřejnila rozsáhlý projekt dostavby a rozšíření svého areálu. V budoucnu by tady mělo žít a pracovat přes 7000 lidí. Stavba prvních dvou rozsáhlých budov za více než 400 milionů korun začala tento týden.

V malém městě by měly být parkovací domy, náměstí a řada specifických budov, nejméně čtyři fakulty, rektorát, koleje, sportoviště nebo menza. Některé budovy tady už stojí, další přibudou. Jihočeská univerzita má totiž tu výhodu, že přímo v Českých Budějovicích disponuje mimořádně rozsáhlým areálem. Ten dal možnost vytvořit koncepci komplexně vybaveného akademického univerzitního prostoru, jak konstatovala architektka Dagmar Polcarová.

Stavba prvních dvou nových rozsáhlých budov právě začíná. Už příští rok by měli mít studenti k dispozici jednu z nových fakult nebo například špičkovou univerzitní knihovnu s rozsáhlými sklady a stovkami studijních míst. Vedoucí knihoven Jihočeské univerzity Marie Cihlová nastínila, že studenti tak budou moci prezenčně studovat v knihovně a nečekat na místa jako nyní.

„Studenti to budou mít kousek do menzy, do knihovny i na koleje,“ dodal Pavel Král, děkan Filozofické fakulty Jihočeské univerzity. První dvě budovy budou stát přes 400 milionů korun - peníze už ministerstvo školství uvolnilo. V univerzitním kampusu, tedy městečku, bude dál fungovat i areál Akademie věd, v sousedství by vznikl i vědecko-technologický park. Žít tady budou tisíce lidí.

„V současnosti máme 1 200 studentů, více než polovinu bychom mohli očekávat v tomto kampusu,“ uzavřel rektor Jihočeské univerzity Václav Bůžek. Nové budovy by měli začít využívat už nynější studenti třetích ročníků. Například zatím neexistující knihovna by měla být v provozu za 18 měsíců.