V Milevsku o podobě centra rozhodne referendum

Milevsko - Radnice a obyvatelé Milevska se přou o podobu centra. Doposud zde mají autobusové nádraží, o pozemky však projevil zájem jeden z obchodních řetězců. Případná stavba obchodu se ale místním nelíbí, rozhodnout by mělo referendum.

Spor odstartoval záměr radnice přestěhovat autobusové nádraží z centra Milevska na jeho okraj. Místní svůj nesouhlas vyjádřili sepsáním petice. Předseda petičního výboru Václav Hejný uvádí, že během krátké doby se nashromáždilo asi 2.750 podpisů. Další vlna nevole se zvedla ve chvíli, kdy místní zjistili, že o lukrativní pozemky projevil zájem jeden z obchodních řetězců. Hypermarket tu místní nechtějí. Obyvatelé i někteří ze zastupitelů města s projektem nesouhlasí, jsou přesvědčeni, že takový obchod by v centru města neměl být. Předseda Hejný dodal, že to přinese další prodejní prostory, které město nepotřebuje. Pro devět tisíc obyvatel jsou zde již čtyři nadnárodní řetězce.

Se změnou centra ale počítá strategický plán města. Obchodní řetězec je prozatím jediným zájemcem, do obnovy lokality je připraven investovat přes sto milionů korun. Podle starosty Milevska Zdeňka Herouta nemá město ve svých rozpočtech tolik peněz, aby mohlo uskutečnit obnovu z vlastních zdrojů. Místostarosta Michal Polanecký jej doplnil, že o Milevsko se zatím investoři žádným způsobem neperou.

Ani na veřejném setkání radnice místní lidi nepřesvědčila. Obyvatelé na zachování nádraží na původním místě trvají a se stavbou marketu nesouhlasí. O osudu centra města tedy rozhodne až místní referendum.