V Českých Budějovicích přibudou parkovací zóny

České Budějovice - Nově připravované parkovací zóny v Českých Budějovicích bude mít na starosti jediná soukromá firma. Ta by měla vybírat přímo za parkování i za rezidentní a abonentní karty. Kolik za to dostane, magistrát zatím neví. Opoziční zastupitelé to kritizují.

V historickém centru Českých Budějovic je možné zaparkovat pouze se zvláštní placenou rezidentní nebo abonentní kartou, respektive na omezeném množství placených státní. Podobně by to mělo od letošního podzimu vypadat v dalších rozsáhlých čtvrtích. A i tady se má o parkování starat stejná soukromá firma.

Náměstkyně primátora Českých Budějovic Ivana Popelová (ODS) sdělila, že vyšší počet správců parkovacího systému by v případě města velikosti Českých Budějovic nevedl k požadované regulaci. Za prodej karet nebo třeba provoz automatů zatím společnost Jihočeská parkovací inkasuje nejméně 35 procent, při dosažení určitého obratu ale až polovinu zisku. Podle sdružení, které magistrát dlouhodobě kritizuje, je už nyní dohoda pro město nevýhodná.

Karel Pražák ze Sdružení majitelů historických domů prohlásil, že město z toho bude mít pouze problémy, protože se prý budou bouřit občané. Smlouva, kterou zatím neznají ani opoziční zastupitelé, obsahuje například ustanovení, že soukromé firmě asistuje zdarma městská policie. „Nepřejeme si, aby z případného rozšíření parkovacích zón profitovala soukromá společnost v daleko větším měřítku, než by mělo profitovat město,“ vyjádřil se Svatomír Mlčoch (SZ a SOS), předseda zastupitelského klubu města České Budějovice.

Na firmu Jihočeská parkovací neexistuje přímý kontakt. Jde o dceřinou společnost Parking Praha. Její představitelé tvrdí, že smlouva pro město rozhodně nevýhodná není. O tom, jaká část z vybraných peněz jim zůstane, jsou připravení jednat.