Polomy po Emmně turistickou sezonu na Šumavě neomezí

Kašperské Hory - Kalamita, kterou způsobila větrná bouře Emma, turistickou sezonu v jižních Čechách nijak zásadně neomezí. Na rozdíl od loňského roku nechtějí zavírat rozsáhlé oblasti a většina stezek je už průchozích. Vítr v Národním parku Šumava zničil statisíce stromů.

Mimořádně rozsáhlé polomy po orkánu Kyrill z roku 2007 pokryly velkou část kraje. Turistům se uzavřely některé stezky a oblasti, majitelé restaurací a penzionů počítali škody. I letos tady Emma polámala více než 750 tisíc stromů. Následky podle správců ale zdaleka nebudou tak citelné. Správě národního parku se už dokonce podařilo odstranit popadané stromy i z naprosté většiny turistických cest. Jedinou výjimkou je vysoko položená stezka u Strážného. „Toto je poslední stezka, která je v současné době nepřístupná. Je to cesta na hrad Kunžvart na Strážném,“ potvrdil strážce Národního parku Šumava Václav Hřebek. Na Kunžvart už se ale lidé mohou dostat druhou možnou cestou.

O významnějších omezeních v souvislosti s polomy neuvažují ani soukromí majitelé. Shodně ale varují před těžkými tahači na lesních cestách a nalomenými stromy. „V lesích zůstává spoustu natržených stromů nezpracovaných z kalamit, takže je nebezpečné vstupovat do lesů,“ varuje Radek Pomeje z Lesů ČR.

Lesy České republiky počítají s tím, že kalamitu po Emmně budou odklízet do konce července. Národní park Šumava by měl být vyčištěný už o měsíc dříve.