Dominanta Chrudimi chátrá, na opravu nejsou peníze

Chrudim - Arciděkanský chrám Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi potřebuje generální opravu. Dominanta města už řadu let postupně chátrá. Rekonstrukci budovy odborníci odhadují na desítky milionů korun. Církev na opravu chrámu nemá peníze, společně s městem a krajem teď tedy hledá řešení.

Vlhké zdi, poškozené vitráže, náletové dřeviny rostoucí na fasádě i schody v havarijním stavu, taková je současná podoba chrudimské dominanty. „Arciděkanský chrám v Chrudimi patří k nejvýznamnějším kulturním památkám nejen města, ale i celého Pardubického kraje. Dokonce měl šanci stát se chrámem katedrálním, když se za biskupa Háje a císaře Ladislava II. uvažovalo o přemístění sídla diecéze z Hradce Králové do Chrudimi,“ připomíná Jan Doskočil z královéhradeckého biskupství. „Pro náměstí a pro historické centrum města Chrudim je to jedna z nejklíčovějších staveb,“ dodává chrudimský starosta Jan Čechlovský. 

Poslední větší přestavbou prošla chrámová budova v devatenáctém století pod vedením architekta Schmoranze. Dnes potřebuje generální opravu. „V tuto chvíli jsou k dispozici první studie, které hovoří o tom, že ten kostel potřebuje investici za zhruba 31,5 milionu korun,“ říká radní Pardubického kraje Miloslav Macela. „Taková investice samozřejmě přesahuje veškeré možnosti vlastníka,“ přiznává Jan Doskočil. 

Jeden milion korun na projektovou přípravu a opravy schodů uvolní po dohodě s památkáři Pardubický kraj. Královéhradecké biskupství spolu s městem a krajem zahájilo jednání. Společně hledají možnosti, jak sehnat potřebné miliony. „Jednak je zde program záchrany architektonického dědictví a jsou tady také norské fondy. Věřím, že se do budoucna objeví nějaké nové dotační peníze,“ věří Miloslav Macela. „Žádný optimistický ani pesimistický scénář nemám, je potřeba dát dohromady projekt,“ zdůrazňuje starosta Čechlovský.  

Po kompletní rekonstrukci chrudimské dominanty léta volají i stovky věřících. Do arciděkanského chrámu Nanebevzetí Panny Marie se sjíždějí na bohoslužby z města i okolí.