Vytunelované bytové družstvo v Říčanech má první oběť

Praha - Vytunelované bytové družstvo Kavčí skála v Říčanech má první oběť. Pan Pavel Kačírek se musel vystěhovat ze svého bytu, protože si neohlídal termín, do kdy měl oznámit soudu, že chce dál bojovat o jeho převod do vlastnictví. A byt tak propadl věřitelům.

Bytové družstvo Kavčí skála v Říčanech, čítající více než 300 členů, vytuneloval před deseti lety jeho předseda. Majitelé se pokoušeli své byty okamžitě převádět do osobního vlastnictví, aby jim je věřitelé nemohli sebrat, jenže převody napadl správce konkurzní podstaty, který poškozené věřitele zastupuje. Mnozí vlastníci se o svůj byt roky soudí, aby dosáhli vyjmutí z konkurzní podstaty. Pan Kačírek však udělal chybu. Propásl u soudu termín, ve kterém měl požádat o obnovení řízení. Byt propadl věřitelům a ti ho prodali v dražbě. Vystěhoval se, ale byt zatím nepředal. „Zažalovali jsme správce konkurzu pana Korandu, zažalovali jsme firmu, která to dražila, a následně i majitele,” popisuje své kroky Pavel Kačírek.

Podle správce konkurzní podstaty nemusela situace zajít tak daleko. Všem majitelům, stejně jako panu Kačírkovi, nabízel vykoupení se od věřitelů. „Důkazem jsou desítky těch, kteří přijali toto smírné řešení,” obhajuje svůj postup správce Tomáš Koranda. S tím však nesouhlasí zástupce majitelů bytů Jaroslav Říha. Podle něho se návrhy správce konkurzní podstaty na vykoupení bytů od věřitelů pohybují v částkách osmdesát až stodvacet milionů korun, což je pro majitele neuvěřitelná částka.

Správce konkurzní podstaty chystá další dražby na dva majitele, kteří se jako pan Kačírek nepřihlásili včas k soudnímu řízení. Podle nezávislé právničky Moniky Kořínkové jde o nešťastný případ. „Je to boj nešťastníků na obou stranách, protože na jedné straně jsou věřitelé, kteří mají šanci, že budou částečně uspokojeni, a na druhé straně jsou to majitelé, kteří dnes bojují o své vlastní byty, a pokud budou dál trvat na těch žalobách, které podali, tak mám za to, že budou úspěšní,” domnívá se právnička.

Předseda, který družstvo vytuneloval, si odpykává trest vězení. Členům, kteří měli jeho jednání dozorovat, žádná exekuce nehrozí, převod vlastnických práv si dokázali obhájit.