Na technoparty v Uzenicích je asi 1000 lidí

Uzenice (Strakonicko) - Počet účastníků technoparty v Uzenicích na Strakonicku, která ve středu začala jako soukromá oslava narozenin, od pátečního večera klesl. V průběhu soboty akci navštívily asi 4000 lidí, nyní je na místě asi tisícovka technařů. Odstavená auta večer zablokovala silnici třetí třídy mezi obcemi Uzeničky a Uzenice. Policie na místě řídí provoz a odklání auta. Další menší technoparty se konají i jinde po republice.

Situaci na místě večer zkomplikoval déšť, který rozmáčel příjezdové cesty. Mnoho aut zapadlo do bahna a jejich vyprošťování bude složité. Technaři obcházejí rozbahněná místa, čímž poškozují přilehlé soukromé pozemky. 

Akce s názvem Open Air Freeparty se koná na soukromém pozemku, který si pořadatelé pronajali od místního občana. Po dešti jsou cesty rozbahněné, takže technaři chodí i po osetých polích.

Hudba hrála opět celou noc, čímž pořadatelé už potřetí porušili obecní vyhlášku o rušení nočního klidu. Místní lidé si stěžují na nepořádek, obyvatelé okolních obcí a myslivci na hluk. Hlasitá hudba podle myslivců plaší a stresuje zvěř, která se do okolí vrátí až za několik měsíců.

Kvůli opakovanému porušení vyhlášky by policie mohla technařům zabavit hudební aparaturu. Podle redaktora Jiřího Bydžovského se k tomu ale nechystá, nechce totiž vyvolávat zbytečné konflikty.

Do akce je nasazeno několik desítek policistů, buď přímo v terénu, nebo v záloze na oddělení v Blatné. Party na louce organizuje asi pětadvacetiletý muž z Příbrami. Za porušení obecní vyhlášky o rušení nočního klidu kvůli nepřetržitému hraní mu hrozí pokuta až 30.000 korun.

Po republice se konají další čtyři technoparty

O víkendu se v Česku konají nejméně čtyři další technoparty. V Albrechticích nad Novou na Liberecku, v Nových Oldřůvkách na Opavsku, třetí technoparty je v Krajkové na Sokolovsku. Stejná akce se koná i v Údrči na Karlovarsku, kam se sjelo několik set příznivců techna.

Z Albrechtic dnes většina účastníků odjela, z místa je vyhnal déšť. Je ale možné, že se ještě na technopárty, která se koná již od středy, vrátí. 

Na letišti v Květné u Krajkové na Sokolovsku pokračovala dnes druhý den technoparty. Ohlášené akce na  soukromém pozemku se zúčastnilo několik desítek lidí, policie nezaznamenala žádné problémy. Na druhé technoparty v Karlovarském kraji, v Údrči na Karlovarsku, je několik set lidí, ale ani tam zatím nenastaly problémy.