Balonáři se sjeli do Telče na tradiční letní balonové létání

Telč - V případě příznivého počasí v průběhu celého víkendu oživí nebe nad Telčí horkovzdušné balony. Balonoví nadšenci se do Telče sjeli na tradiční letní balonové létání již po jedenácté. Cílem akce je zviditelnit balonový sport a přiblížit ho lidem.

První balonáři přijeli na telčské náměstí dnes v 6 hodin ráno a hned začali chystat své první lety. Dobrý kapitán balonu se kromě potřebného vybavení neobejde bez dobré fyzické zdatnosti, znalosti meteorologie a fyziky.

”Musí mít především pilotní průkaz, buzola-mapa a další vybavení v balonu. To je vše,” přiblížil balonář Pavel Kuneš požadavky, kterým musí zájemce o balonové létání vyhovět. Balonáři umějí odstartovat za 10 minut, ale umějí udělat i podívanou pro lidi, startovat dokáží i půl hodiny.

Ranní starty jsou plánovány vždy v 6 a večerní v 19 hodin. Posádky budou startovat ze zámeckého parku a z nejbližšího okolí města. Pořadatelé balonového létání pro diváky připravili výherní anketu, jejíž výherce si bude moci prohlédnout Telč z ptačí perspektivy.