V královédvorské zoo se narodil lvíček zlatý

Dvůr Králové nad Labem - V zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem se narodilo mládě vzácného lvíčka zlatého. Jedná se o historicky první odchov tohoto druhu v Česku. Název zvířete trochu klame - i když se jmenuje lvíček, je to opička, původem z Brazílie.

Počet lvíčků prudce klesl kvůli kácení deštných pralesů. V sedmdesátých letech už žilo pouhých sto jedinců. Opička se stala kriticky ohroženým druhem. „Naštěstí se pro ně podařilo vytvořit rezervaci a jejich stavy postupně zvyšovat. V rezervaci jich je kolem šesti set kusů,” uvedla mluvčí královédvorské zoo Jana Myslivečková.

Zoo získala první zlaté lvíčky v roce 1998, chovný pár má od roku 2005. První dvě mláďata samička porodila už vloni, bohužel ale mrtvá. „To je právě u těchto drápkatých opiček problém, protože v zajetí jsou přeci jen trochu silnější a ty porody jsou u nich trochu problematické,” dodala Myslivečková. Podle zooložky Zdeňky Jeřábkové se narozením mláděte nicméně dokázalo, že pár je opravdu chovný.

Letos se naštěstí smůla neopakovala a mládě se narodilo zdravé. Zatím se skrývá v hustých chlupech na zádech samičky. Zoologové dosud ani neví, jestli je mládě samička, nebo sameček. Až mládě odroste, bude pravděpodobně putovat do jiné zoologické zahrady, o čemž rozhodne evropský koordinátor chovu těchto vzácných zvířat.

Každý v zajetí chovaný lvíček zůstává v majetku brazilské republiky. Tato zvířata jsou totiž v zoologických zahradách po celém světě jenom zapůjčená.