Vyhláška připraví českokrumlovskou točnu o miliony

Český Krumlov - Českokrumlovská radnice vyjednává s divadelníky. Chce, aby jí šla do rozpočtu část ze zisků místní divadelní točny, konkrétně 15 procent ze vstupného. Divadelníci ale protestují, říkají, že je to přivede do ekonomických problémů.

Vstupenky na letní sezonu mizí z pokladny jihočeského divadla po stovkách. Provozovatelé letos zvýšili ceny lístků v průměru o 10 procent a zisk po odečtení provozních nákladů odhadovali na 8 milionů korun. Nyní ale musí škrtat, více než 3 miliony poprvé pošlou do krumlovské městské pokladny. S tím vůbec nepočítali. Otáčivé hlediště provozuje Jihočeské divadlo, jeho ředitel Jiří Šesták uvedl, že situace může ohrozit existenci souboru nebo některé jeho části. O miliony divadlo připravila vyhláška o místních poplatcích, krumlovští na ní nevidí nic špatného. Místostarostka Českého Krumlova Jitka Zikmundová vysvětlila, že magistrát by chtěl za tyto prostředky opravit všechny cesty včetně přístupových komunikací k otáčivému hledišti.

S takovým postupem ale nesouhlasí českobudějovičtí radní, kteří z rozpočtu přispívají na provoz jihočeského divadla i krumlovské točny. Náměstek budějovického primátora Rudolf Vodička poznamenal, že Český Krumlov tak vydal městu České Budějovice nedobrý signál. Zástupci divadla hledají řešení, vstupné znovu zvyšovat nechtějí. Ředitel Šesták dodal, že rozpočet je neustále na hraně, divadlo hledá zdroje, kde se dá. Letošní sezona připomene 50 let od prvního představení, program ozdobí například pěvci a dirigent z newyorské Metropolitní opery.

Hlavní sezona na točně začíná až 6. června, činohra tady uvede zbojnickou legendu o Robinu Hoodovi.