Babiččino údolí se dočká rekonstrukce

Východní Čechy - Chátrající národní kulturní památky v Babiččině údolí u České Skalice mají o něco blíž k záchraně. I když je stát od likvidátora původního majitele koupil už na konci roku 2004, skutečným vlastníkem se stal teprve nedávno. Katastrální úřad totiž změnu odmítal zapsat kvůli restitučním požadavkům rodiny Schaumburg-Lippe.

Budovy hospodářského dvora i Panský hostinec od poloviny devadesátých let vlastnila firma Podzámčí. Léta do nich neinvestovala a nakonec skončila v likvidaci. Stát využil svého předkupního práva a národní kulturní památky v roce 2004 koupil, aby je zachránil. I když za ně zaplatil patnáct milionů korun, katastrální úřad změnu kvůli restitučnímu sporu nezapsal. Stát s budovami nemohl nijak nakládat a ty dál chátraly. U hospodářského dvora se zřítil kus střechy a částečně se vychýlila nosná zeď. Památkáři měli obavy, že se soudní spor potáhne několik let a odkládat se tak bude i zápis do katastru nemovitostí. Nedávno se ale stát dočkal. Náchodský soud restituční nároky rodiny Schaumburg-Lippe zamítl a katastr změnu vlastníka zapsal. Nabyvatelem budov se tak stala Česka republika. „Vkládáme naděje v to, že se s budovami konečně začne něco dít a dojdou smysluplného využití,” doufá Jiří Češka ze Společnosti za záchranu Babiččina údolí.

Datum začátku oprav je zatím nejisté. Náklady na rekonstrukci objektů odborníci odhadli na 400 milionů korun. Jan Falta z pardubického památkového ústavu vidí jako jedinou reálnou možnost financování využití prostředků z evropských fondů. Ústav v současnosti připravuje podklady nezbytné pro žádost.

Zcela jasné zatím není ani využití objektů. Jisté je pouze to, že by měly sloužit turistům. Zatím však chybí možnosti ubytování nebo stravovací prostory. „Věřím tomu, že to prospěje dalšímu rozvoji turistického ruchu v Ratibořicích,” doufá nicméně starosta České Skalice Tomáš Hubka (ODS). O památku ale i nadále usiluje rodina Schaumburg-Lippe. Podala proto dovolání k Nejvyššímu soudu.