Správa Krkonošského národního parku se potýká se zloději dřeva

Krkonoše - V Krkonošském národním parku řádí zloději dřeva. Naposledy kradli ve třetí zóně parku nedaleko Velké Úpy na Trutnovsku. Vyhlédli si tu smrky, které počátkem roku povalil orkán Kyrill. Odvezli osmnáct kubíků velmi kvalitního dřeva.

Pachatelé akci zřejmě velmi dobře naplánovali. Podle lesního technika Správy Krkonošského národního parku Karla Ježka museli přijet se speciální Tatrou upravenou pro přepravu a nakládání dřeva. Fakt, že se zloději v práci se dřevem velmi dobře vyznali, potvrzuje také mluvčí správy parku Radek Drahný: „Je tady několik kup dřeva od toho palivového až po to nejkvalitnější nejdražší a ztratilo se právě to nejhodnotnější. Toto dřevo skončí zřejmě na nějaké pile.”

Policie škody vyčíslila na 36 tisíc korun. Pachateli proto hrozí až tříletý trest odnětí svobody. Tato krádež ale není v Krkonošském národním parku ojedinělá. Drobných krádeží je nepočítaně. V lesích totiž odklízí následky orkánu Kyrill velké množství dělníku a zloději se tak mezi nimi snadno ztratí. Správa parku a policie proto plánuje posílení hlídek. Problémy se zloději ale zmizí nejspíše až poté, co se podaří všechny popadané stromy z krkonošských lesů odklidit. To by mělo být koncem července.