Galerii Jana Zrzavého na zámku v Telči nahradila regionální expozice

Telč - Na zámku v Telči otevřeli nový prohlídkový okruh. Vede bývalou galerií Jana Zrzavého, kterou teď nově zaplnily unikátní regionální exponáty schované padesát let v depozitáři. Prohlídková trasa na zámku v Telči s expozicí Veselíčka chce lákat turisty také nízkým vstupným ve výši 15 a 30 korun a také celoročním provozem.

Nově jsou teď na státním zámku v Telči k vidění cenné olejomalby s portréty, grafické listy s tématikou chovu koní, repliky slavných děl italských a francouzských malířů nebo soubor litografií ze života císaře Františka I. To všechno společně se zachovalým dobovým nábytkem. Prohlídkovou trasu tvoří exponáty z bývalého zámku Veselíčko u Lipníku nad Bečvou. „Je to soubor, který byl z Veselíčka převezen do Telče a tady půl století uchován a velmi dobře opatrován v depozitáři,” vysvětluje původ expozice její spoluautorka Květa Křížová. Podle kastelána Bohumila Norka nebyly pro jejich vystavení nutné žádné velké zásahy.

Hned u vstupu do nové prohlídkové trasy na zámku v Telči jsou na unikátních olejomalbách v životní velikosti zachyceny všechny významné osobnosti rodu Podstadských, kterým patřila nejenom Telč, ale právě také letní sídlo - zámek Veselíčko. Ten slouží od padesátých let jako dětský domov a pro veřejnost je uzavřen. Jeho vybavení a vzácné obrazy teď v Telči nahradily právě exponáty galerie Jana Zrzavého.

Názory na novou expozici se liší, zcela se neshodnou ani komunální politici. „Lidem, kteří zámek znají ukáže nové možnosti – ukáže historické souvislosti propojení obou historických objektů,” pochvaluje si výstavu radní kraje Vysočina pro oblast památkové péče Martina Matějková. Podle hejtmana Miloše Vystrčila je to nešťastné: „Pořád si myslím, že obrazy Jana Zrzavého do Telče patří a věřím, že se do ní opět vrátí.”