Lesní správa Nové Hrady uzavřela tamní lesy

České Budějovice - Na Novohradsku v jižních Čechách platí do konce července zákaz vstupu do lesů. Lesníci přijali mimořádná opatření proto, aby zlikvidovali polomy a ochránili turisty. Podle starostů obcí na Novohradsku je takové rozhodnutí nezbytné. Padající větve už smrtelně zranily ženu na procházce. Stromy totiž padají i při slabém poryvu větru. Některé museli navíc porazit sami lecníci, aby je při pádu nezranily.

Nepříjemná situace je výsledkem lednového orkánu, který na Novohradsku skácel téměř milion stromů. Petr Žemlička z Lesní správy Nové Hrady uvedl, že stabilita porostu je stále velice problematická zvláště v návětrných oblastech. S rozhodnutím o uzavření lesů souhlasí také Jihočeský kraj a novohradská radnice. Jiné řešení podle radního Jiřího Netíka není. Zákaz vstupu do kritických úseků potrvá do poloviny letních prázdnin.

Turistům navíc znepříjemní vycházky po stezkách nákladní auta se dřevem. „Vyhnout se takovému stroji je velmi problematické,” tvrdí Petr Žemlička. Majitelé kempů a penzionů se ale na léto připravují jako vždy a neplánují žádná omezení provozu. O turisty nechce přijít ani novohradská radnice. Plánuje proto, že zpřístupní alespoň Terčino údolí. „Nic nebrání tomu, aby se turisté mohli do těchto míst podívat,” sděluje Vladimír Hokr, starosta Nových Hradů.