Karlovarský kraj postaví univerzitní kampus

Karlovy Vary - Vysoké školy, které působí v Karlovarském kraji, se možná dočkají vlastního univerzitního kampusu. V regionu je osm vysokých škol a jejich poboček, další dvě přibudou od září. Přednáškových sálů ale začíná být nedostatek. Kraj má jako jednu ze svých priorit rozvoj vzdělanosti, chce se proto o kampus postarat. Náklady na stavbu se podle náměstka hejtmana Jana Zborníka odhadují na desítky milionů korun.

Ještě do konce letošního roku má odbor regionálního rozvoje krajského úřadu připravit základní studii, která by měla zjistit, kde může univerzitní zázemí stát. Ze studie rovněž vyplyne, jak velký by měl kampus být, a pomůže upřesnit částku potřebnou na stavbu. Podle Zborníka je téměř jisté, že na akci se nepodaří získat peníze z Evropské unie. „Musíme spoléhat na rozpočet kraje, případně státní dotaci či spolufinancování se zapojením soukromého sektoru,“ poznamenal.

Impulz na výstavbu kampusu vzešel od škol. Peníze, které by kraj do akce investoval, by školy splácely postupně v podobě nájmu. Školy nyní využívají jakékoliv vhodné místo, ale ani to nestačí. „Proto jsme se dohodli s několika vysokými školami, že od září mohou pořádat přednášky také v zastupitelském sále krajského úřadu a v krajské knihovně,“ dodal Zborník.